Na Investicijskom forumu u Zagrebu dodijeljene su nagrade za najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije – Lider invest. Izbor najboljih investicija u Hrvatskoj poslovni tjednik Lider provodi sedmu godinu zaredom.

Ovogodišnji su dobitnici:

• nagrada 100% Lider invest – velika investicija: BAT
• nagrada 100% Lider invest – velika investicija: NutriS
• nagrada 100% Lider invest – srednja investicija: Hartmann
• nagrada 100% Lider invest – mala investicija: Amplifico
• nagrada 100% Lider invest – mala investicija: Applied Ceramics.

Uz nagrade za najbolje velike, srednje i male investicije dodijeljeno je i pet posebnih priznanja:
• Export Lider invest – za investiciju koja je najviše pridonijela izvozu: Ferro – preis
• Employee Lider invest – za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju: EMPWR
• ECO Lider invest – za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju, kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša: Ericsson Nikola Tesla
• Posebno priznanje za tehnološke inovacije Slavko Krajcar: S+B Systemtechnik i CNC Metal.
Na svečanosti dodjele nagrada održan je i Investicijski forum na čijim su predavanjima i panel-raspravama sudjelovali brojni stručnjaci i gospodarstvenici.

Članovi su Stručnog odbora Lider investa Mladen Vedriš (Visoko učilište Effectus), Zdenko Lucić (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske), Tomislav Radoš (HGK), Mladen Fogec (Udruženje stranih ulagača u Republici Hrvatskoj), Marijana Ivanov (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Bojan Jerbić (Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu), Boris Teški (Instar) te Miodrag Šajatović (Lider media).

Misija projekta jest prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače. Partneri projekta su Europska investicijska banka, HAMAG-BICRO, HBOR i Grad Kutina.

Dodjeli nagrada prethodila su četiri investicijska foruma – u Splitu, Virovitici, Cresu i Murskom Središću. Na tim forumima održanima diljem zemlje otvarala su se pitanja o izazovima ulaganja i planovima za sljedeću godinu, a tvrtke su poticane da se besplatno prijave za Liderovu nagradu.

O dobitnicima
BAT
Investicijom vrijednom ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije u tvornici u Kanfanaru BAT je osigurao nagradu 100% Lider invest u kategoriji velike investicije. U izobrazbu djelatnika za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda uložio je više od devet milijuna kuna, zaposlio je gotovo sedamdeset ljudi, a otvara i dodatna radna mjesta. Kanfanar je jedna od ukupno četiri tvornice u Europi u kojoj zaposlenici rade na proizvodnji nove kategorije proizvoda smanjenog rizika. Zahvaljujući toj investiciji Hrvatska je postala jedno od središta u EU-u za proizvode novih kategorija.

NutriS
U prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju izolata proteina, škroba i vlakana tvrtka NutriS uložila je više od 220 milijuna kuna. Njezina je misija pozicionirati Hrvatsku kao jednog od ključnih igrača prehrambene industrije na biljnoj bazi, na temeljima nutritivne, inovativne i održive platforme. Već u prvoj godini rada NutriS je uspostavio suradnju s 250 poljoprivrednika, s ambicijom da do 2025. mrežu proširi na tisuću OPG-ova. Stručni žiri nagradio je tvrtku nagradom 100% Lider invest – velika investicija.

Hartmann
Projekt povećanja proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj koji uključuje kupnju zgrade i postavljanje dviju novih proizvodnih linija za proizvodnju podložaka za jaja s prešama za prešanje proizvoda donio je tvrtki Hartmann nagradu 100% Lider invest za najbolju srednju investiciju. Povećanjem proizvodnoga kapaciteta ulaže se i u proširenje te osuvremenjenje prostora tiskare. Ukupan je iznos ulaganja 98,5 milijuna kuna.

Applied Ceramics
U sklopu trećeg investicijskog ciklusa ukupno vrijednoga 2,5 milijuna eura tvrtka je provela projekt “Proširenje kapaciteta proizvodnje industrijskog safira”, vrijednoga sedam milijuna kuna. Applied Ceramics uložio je u prilagodbu, proširenje i opremanje proizvodnih hala te kupnju novih proizvodnih jedinica za proizvodnju industrijskoga safira kojom se kapacitet proizvodnje safira uvećao za 400 posto. Cjelokupna proizvodnja industrijskog safira namijenjena je izvozu, a pothvat je okrunjen nagradom 100% Lider invest – mala investicija.

Amplifico
U Hrvatskoj stvara proizvode koji se prodaju u više od 45 zemalja svijeta. Uvođenjem nove proizvodne linije skaliranje proizvodnje u budućnosti neće biti problem pa će proizvodnja Parklija moći zadovoljiti sve veće količinske tržišne zahtjeve i nastaviti rasti istom stopom kao i proteklih godina.

Ferro-preis
Ferro-Preis je u sklopu investicije vrijedne ukupno pedeset milijuna kuna tijekom 2021. sagradio dvije proizvodne hale i instalirao novu proizvodnu liniju za automatsko kalupiranje. Nova proizvodna tehnologija vrhunske kvalitete znatno će ojačati konkurentnost ljevaonice na globalnom tržištu i povećati proizvodne kapacitete. Za investiciju je tvrtka primila priznanje Export Lider invest.

EMPWR
Povećanjem proizvodnje za 131 posto EMPWR prometnuo se u generatora zapošljavanja u Slavoniji. Uložio je 106 milijuna kuna u gradnju dodatnoga proizvodnog i skladišnog prostora. Tim se ulaganjem proizvodnja u tri godine povećala za 131 posto i zaposleno je dodatnih 214 ljudi. Nagrađen je priznanjem Employee Lider invest.

Ericsson Nikola Tesla
Uspješno je proveden projekt energetske obnove zagrebačkoga kampusa i pokrenut je poseban projekt izrade novoga, energetski učinkovitoga podatkovnog centra s konsolidiranom infrastrukturom napajanja, mreže i poslužitelja koji zadovoljava sve ekološke i sigurnosne standarde i poslovne zahtjeve. Prelazak na novu infrastrukturu dodatno je smanjio ugljikov otisak i potrošnju energije te istodobno omogućio efikasnije upravljanje i povećanje fleksibilnosti za korisnike. Novi podatkovni centar omogućuje i proširenje kompanijskog portfelja novim uslugama i rješenjima jer uvedene tehnologije jamče veće brzine i kapacitete, što je imperativ današnjeg tržišta. Investicija je nagrađena ECO Lider investom.

S+B Systemtechnik
S+B Systemtechnik uložio je 49 milijuna kuna u projekt gradnje poslovno-proizvodne građevine i tehnološkog opremanja CNC strojevima na području Dugopolja. Realiziran je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR). Tvrtka je usmjerena na razvoj, dizajn i proizvodnju u područjima elektronike, elektrotehnike, mehanike, strojarstva, hidraulike, senzorike, pneumatike i mehatronike. Dobitnica je Nagrade Slavko Krajcar.

CNC-METAL
Nagradu Slavko Krajcar primio je i CNC-METAL, tvrtka koja je uložila 2,8 milijuna kuna u osuvremenjenje proizvodnih kapaciteta kako bi povećala izvoz i konkurentnost. U budućem razdoblju očekuje daljnji rast i razvoj te će se u poslovanju usredotočiti na strana tržišta.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!