mercator-vukovarskaOtvaranjem prvog hipermarketa u Bugarskoj Mercator je po prvi put izašao izvan prostora bivše Jugoslavije

Mercator će do kraja godine investirati gotovo 159 milijuna eura u širenje svoje mreže na područje jugoistočne Europe, želeći postati vodeća trgovačka kuća u regiji, iako je investicije prepolovio u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Mercatora Žiga Debeljak, na konfernciji za novinare održanoj danas u Ljubljani objavio je kako je ta slovenska kompanija otvaranjem prvog hipermarketa u Bugarskoj po prvi put izašla s prostora bivše Jugoslavije. Na tom tržištu do kraja sljedeće godine Mercator planira otvoriti šest hipermarketa u većim gradovima, uključujući i Sofiju, a najavio je i skoro otvaranje Mercatorovih hipermarketa u Albaniji.

“Ne skrivamo želju da postanemo vodeći trgovac u regiji, a nakon što pokrijemo cijelu jugoistočnu Europu ne kanimo se dalje širiti, već ćemo učvrstiti naše tržišne pozicije”, rekao je Debeljak.

Širenje Mercatora u regiji započelo je otvaranjima hipermarketa u Hrvatskoj 2000. godine, a nakon toga je ekspanzija nastavljena na tržišta BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije.

Mercator je posljednjih godina suočen sa smanjivanjem investicijskih sredstava uslijed kreditnog stiskanja na međunarodnom tržištu novca, ali i sa smanjenom maloprodajom u Sloveniji, koja je u odnosu na prošlu godinu pala za više od 13 posto. (Bankamagazin)