sirevi-polica-midiGospodarsko interesno udruženje Croatiastočar traži od nadležnih ministarstava aktiviranje članka 37. ugovora o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju (EU) kako bi se zaštitio mliječni sektor, koji trpi štete zbog prekomjernog uvoza polutvrdih sireva i dampinških cijena.

Članak 37. Pristupnog ugovora s EU kaže da u prve tri godine članstva država koja ima probleme u određenim sektorima, može pokrenuti mjere zaštite svoga tržišta. U pismu koje je Croatiastočar uputio Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu gospodarstva, navodi se da je cjelokupni mliječni sektor u Hrvatskoj, i u primarnoj proizvodnji i u industriji prerade mlijeka, ulaskom Hrvatske u EU zapao u sve složeniju poslovnu i gotovo bezizlaznu situaciju, koja kulminira u 2015. i nastavlja se u ovoj godini.

Rapidno se smanjuje broj proizvođača mlijeka i proizvodnja mlijeka pa je tako u prošloj godini dostatnost u proizvodnji mlijeka Hrvatske pala na rekordno nisku razinu od svega 59 posto. Istodobno, prateća industrija na tržištu Hrvatske suočena je s enormno visokim rastom intra uvoza gotovo u svim grupama mliječnih proizvoda, navode iz Croatiastočara.

Ističu da je, kada su u pitanju mliječni proizvodi te intra uvoz, najsloženija situacija u grupi polutvrdih i tvrdih sireva.

“Po prvi puta ukupni uvoz ovih vrsta sireva u prošloj godini za 6 posto nadilazi domaću proizvodnju”, navode iz Croatiastočara.

Od ukupnog uvoza polutvrdih i tvrdih sireva u količini od 17.183 tona, na intra uvoz otpada gotovo 98 posto, u količini od 16.778 tona. Dvije vrste sireva, Gauda i Edamer, čine 70 posto ukupno uvezenih količina polutvrdih i tvrdih sireva.

Intra uvoz Gaude u 2015. je, prema carinskoj statistici Državnog zavoda za statistiku, iznosio 9.393 tona, što je povećanje za 147 posto u odnosu na uvoz iz 2012.

Ukupni intra uvoz Edamera je iznosio 2.642 tona, što je povećanje za 261 posto. “Uz enormni indeks rasta intra uvoza iz nekih zemalja na tržište Hrvatske plasiraju se sirevi s neobjašnjivo niskom cijenom. Gotovo sa sigurnošću se može procijeniti da se radi o dampingu”, ističu iz Croatiastočara.

Napominju i kako je uvozna cijena Edamera iz Nizozemske u prošloj godini bila svega 1,53 eura po kilogramu, a Gaude 1,97 eura. Poznato je da je za proizvodnju ovih vrsta sireva potrebno oko 9 do 10 kilograma mlijeka, a prosječna otkupna cijena mlijeka u Nizozemskoj u 2015. je bila 0,31 eura po kilogramu, kažu u Croatiastočaru.

Navode i kako je od 2015. prosječna tržna cijena Edamera na intra tržištu bila 2,64 eura po kilogramu, a nizozemska cijena Edamera bila je 2,20 eura po kilogramu ili 44 posto viša nego u Hrvatskoj.

Prosječna tržišna cijena Gaude na intra tržištu prošle godine iznosila je 3,10 eura po kilogramu, a nizozemska Gauda na intra tržištu bila je 2,40 eura po kilogramu ili 22 posto veća od cijene nizozemske Gaude u Hrvatskoj.

Iz Croatiastočara upozoravaju i da je eskalirajući uvoz sireva na Hrvatsko tržište rezultirao i padom neto prodajnih cijena sireva domaće mliječne industrije, koje su u prošloj godini bile u prosjeku između 15 i 20 posto niže u odnosu na 2012., iako je otkupna cijena mlijeka bila na razini cijene iz 2012.

Deflacija neto prodajnih te maloprodajnih cijena svih grupa mliječnih proizvoda na tržištu Hrvatske kontinuirano traje od sredine 2013., ističu iz Croatiastočara napominjući da se situacija na tržištu sireva u Hrvatskoj dodatno zaoštrava u prvim mjesecima ove godine pa su neto prodajne cijene nekih vrsta sireva i do 30 i više posto manje u odnosu na prethodna razdoblja.

“Zbog navedenog smatramo da postoji niz opravdanih argumenata za aktiviranje članka 37. Ugovora između Hrvatske i EU zbog prekomjernog intra uvoza sireva Gaude i Edamera”, ističu iz Croatiastočara.

Podsjećaju i da je Saborski Odbor za poljoprivredu sa sjednice u ožujku također pozvao na mogućnost aktiviranja članka 37., zbog ozbiljnih poremećaja i neravnoteža u mliječnom sektoru.

“Očekujemo sinergiju potrebnih aktivnosti od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva poljoprivrede kao i predstavnika proizvođača polutvrdih sireva na izradi zahtjeva prema Europskoj komisiji za primjenu članka 37. navedenog Ugovora”, navodi se u dopisu Croatiastočara. (SEEbiz.eu/Hina)