Promet u njemačkoj maloprodaji snažno je pao u listopadu, pokazali su podaci tamošnjeg statističkog ureda, odražavajući pritisak inflacije na kućne budžete građana.

Kada se isključi inflacija, promet je u listopadu pao za 2,8 posto u odnosu na rujan, utvrdio je Destatis. U odnosu na prošlogodišnji listopad smanjen je za pet posto.

Kada se uključi inflacija, promet je na mjesečnoj razini smanjen za 1,7 posto, dok je na godišnjoj razini porastao za 6,2 posto.

Razlika između rezultata u realnom i nominalnom izrazu odražava snažan rast cijena u maloprodaji, objašnjava Destatis, istaknuvši da je promet u listopadu bio za 6,2 posto manji nego u najboljem ovogodišnjem mjesecu, ožujku.

Nadmašio je ipak pretpandemijsku razinu iz 2019. godine, i to za 1,8 posto, dodaju statističari.

Najblaže je u listopadu pao promet u trgovinama prehrambenih namirnica, za 1,2 posto u odnosu na rujan, kada se isključi inflacija. U odnosu na prošlogodišnji listopad bio je manji za 3,9 posto.

U ostalim trgovinama potonuo je u odnosu na rujan za 4,5 posto, te za 5,5 posto, kada se isključi inflacija.

Na benzinskim postajama promet se zadržao na rujanskoj razini, što je u realnom izrazu manje za 9,1 posto nego iprošlogodišnjem listopadu, utvrdio je statistički ured.

Njemačka udruga maloprodajnih tvrtki HDE predviđa najveći pad prodaje u božićnoj sezoni od 2007. godine, za četiri posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, kada se isključi inflacija, navodi Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!