Od poklona, edukacija i nagrada, donosimo vam nekoliko promotivnih ideja koje mogu povećati prodaju bez da smanjujete cijene

U doba globalne recesije trgovci na malo se pokušavaju oduprijeti padu potražnje agresivnim promocijama cijena.

Korištenje promocija cijena je dvosjekli mač jer kratkoročno može nadoknaditi pad prodaje, ali dugoročno narušava imidž proizvoda i profitabilnost poduzeća (pogotovo ako se provodi u nekontroliranim uvjetima).

U nastavku se nalazi nekoliko promotivnih ideja koje mogu povećati prodaju bez da smanjujete cijene.

BESPLATNE EDUKACIJE
Besplatne lekcije šminkanja, šivanja, friziranja, njege kože, vrtlarenja, ličenja… predstavljaju efikasan način informiranja kupca o prednostima vaših proizvoda u odnosu na proizvode konkurencije.

DANI OTVORENIH VRATA
Dani otvorenih vrata predstavljaju idealan način promocije vrtlarskih centara ili centara koji prodaju raznu opremu i strojeve. Na danima otvorenih vrata treba organizirati demonstracije proizvoda provođenjem specifičnih zadataka kao što su npr. bojanje zida s novom efektnom bojom ili postavljanje ograde… Educiranjem kupaca o načinim korištenja vaših proizvoda olakšavate im donošenje odluke o kupnji.

OBJEDINJENE PROMOCIJE
Organizirajte objedinjene promocije s proizvođačima/distributerima čiji su proizvodi komplementarni vašima. Dijelite proizvod partnera besplatno kada kupac obavi kupnju u vašem dućanu (i obrnuto).

POKLON IZNENAĐENJA
Privucite kupce dijeljenjem poklona iznenađenja (kupcu nije poznato o čemu se radi), vrijednosti do npr. 500 kn za kupovine preko određenog iznosa.

POTICAJ ZA PLAĆANJE U GOTOVINI
Za svaku kupovinu u gotovini u iznosu većem od x kuna kupac će dobiti poklon. Umjesto da isplatite proviziju tvrtkama koje se bave kartičnim poslovanjem vi ju poklonite kupcu. Ovakav način promocije vam neće stvoriti dodatni trošak a može privući kupce da vas odaberu kao idealno mjesto za kupnju.

PAKETI PROIZVODA
Formiranje paketa proizvoda je metoda koju često koriste proizvođači i prodavaonice kozmetike. Paket mora sadržavati manje popularne proizvode u kombinaciji s prodavanijim proizvodima. Kupac kupnjom paketa dobije osjećaj kako je sklopio dobar posao, a prodavač ubrzava obrtaj lošije prodavane robe.

PAKIRANJE ZNANJA
Kreirajte brošure i biltene koje će educirati kupca o načinima korištenja vaših proizvoda i pakirajte ih s proizvodima.

KRATKE UPUTE ILI LISTE
Kreirajte kratke upute ili liste koje će dati kupcu informacije o tome što mu je sve potrebno za npr. instaliranje vrtne prskalice, održavanje perilice suđa i dr. Na taj način radite kupcu uslugu jer mu omogućavate da provjeri je li nabavio sve što mu treba i funkcionira li sve što mu je potrebno na željeni način.

PROJEKTIRANJE ILI DIZAJNIRANJE
Besplatno projektiranje ili dizajniranje često zahtijeva samo dodatan angažman prodavača, a kupcu donosi dodatnu vrijednost. Učestalo je kod prodaje proizvoda za opremanje doma.

BESPLATNI TELEFON
Besplatni telefon omogućava kupcu dobivanje informacije o optimalnom načinu korištenja proizvoda uz vaš minimalni trošak.

ZNAK PAŽNJE
Svakom kupcu godi da ga se iznenadi u trenutku obavljanja kupovine. Nagradite vašeg kupca malim znakom pažnje u trenutku kada se odluči za kupovinu vašeg proizvoda, a kao zahvalu što je odabrao baš vas.

Neovisno o tome za koji se način promocije odlučite, vodite računa o tome da je jako mali broj provedenih promocija profitabilan (cca 30%), a veći dio promotivnih prodaja ostvaruju postojeći kupci (cca 50%).

Zbog toga je kod plasiranja promotivnih akcija potrebno dobro planirati, nadzirati i pratiti realizaciju definiranjem ključnih pokazatelja uspješnosti za praćenje utjecaja promotivne akcije na profitabilnost poduzeća.