badel1862-proizvodnjaPotpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar Goran Marić intenzivno rade na pronalasku rješenja za Badel 1862 te će donijeti odluku u najboljem interesu stabiliziranja poslovanja, održavanja proizvodnje i očuvanja radnih mjesta, doznaje se u srijedu iz Ministarstva gospodarstva.

“Kako je Badel 1862. zbog nedavnog ponovnog pokretanja predstečajne nagodbe u iznimno ozbiljnoj situaciji koja traži hitno rješavanje, potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić i ministar Goran Marić intenzivno rade na pronalasku rješenja”, odgovorili su iz Ministarstva gospodarstva na Hinin upit o medijskim napisima da bi u petak trebala biti donesena odluka o izboru Meteor grupe kao strateškog partnera Badela.

Iz Ministarstva navode kako su održani sastanci s Upravom Badela 1862, kao i predstavnicima sindikata.

“Prikupljene su sve relevantne informacije vezane uz proces odabira strateškog partnera u uvjetima predstečajne nagodbe, uključujući zakonodavni okvir i informacije o stanju društva i okviru koji definira ponovno pokretanje predstečajne nagodbe. Ministri će donijeti odluku u najboljem interesu stabiliziranja poslovanja, održavanja proizvodnje i očuvanja radnih mjesta u Badelu 1862. te će istu objaviti čim bude donesena”, odgovorili su Hini iz Ministarstva gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

Prema medijskim napisima, u petak bi trebalo biti jasnije ulazi li Meteor grupa kao strateški partner u Badel 1862.

Iz Meteor grupe danas ponavljaju kako su na natječaju za odabir strateškog partnera za Badel 1862 dali najbolju ponudu po svim kriterijima koje je utvrdilo povjerenstvo Ministarstva gospodarstva. “Naša je ponuda vrijedna više od 26 milijuna eura i osigurava brzo razduživanje Badela, okončanje predstečajne nagodbe u najkraćem mogućem roku te sredstva za nova ulaganja u razvoj poslovanja Badela”, odgovorili su Hini iz Meteor grupe.

Dodaju kako je jasno da Badelu 1862 nužno treba strateški partner i to vrlo brzo, “a provedene stručne i neovisne evaluacije pristiglih ponuda potvrdile su da je Meteor najbolji ponuđač”.

“Za realizaciju ponude osigurali smo financijska sredstva, za što smo priložili pismena jamstva, već otkupili ključna potraživanja sa založnim pravima nad ključnom imovinom, proizvodnim pogonom i vinarijama, te dobili podršku drugih vjerovnika, što jamči da sve navedeno u ponudi možemo brzo realizirati”, navodi se u odgovoru Meteor grupe.

I iz slovačke kompanije St. Nicolaus su Hini danas odgovorili kako su “i nadalje ozbiljno zainteresirani te vjeruju da su najbolji partner za Badel 1862”.

“Ostaje za vidjeti koji će biti konkretni koraci nove Vlade i Ministarstva te ćemo sukladno tome donijeti i potrebne odluke”, kazali su u toj kompaniji.

Napominju kako pozdravljaju objavu eventualnog novog natječaja, kao i svako drugo rješenje koje će osigurati dugoročnu opstojnost i budućnost Badela 1862, pozicionirajući ga kao vodeću kompaniju u ovom segmentu.

Očekuje se nastavak predstečajne nagodbe nad Badelom

Iz Badela 1862 su prošli tjedan izvijestili da se nastavlja postupak predstečajne nagodbe nad tom tvrtkom te da će Uprava intenzivno nastaviti s provedbom svih nužnih aktivnosti u cilju okončanja tog postupka.

Uvjeti za nastavak tog postupka stekli su se nakon što su dva rješenja Ministarstva financija o utvrđivanja proboja pravne osobnosti postala pravomoćna. Naime, Porezna uprava provela je postupak utvrđivanja proboja pravne osobnosti, odnosno utvrđivanja zlouporabe prava od strane bivših članova uprave društva Badel 1862 u razdoblju 2010. do 2012. godine te su u navedenom postupku donesena dva rješenja, od kojih je jedno postala izvršno 24. a drugo 25. listopada ove godine, objavili su prošli tjedan iz Badela.

Postupak predstečajne nagodbe nad tom tvrtkom započeo je 23. travnja 2013. godine, no prekinut je nakon tri mjeseca radi provođenja postupka utvrđivanja zlouporabe prava nad Badelom, odnosno utvrđivanja proboja pravne osobnosti.

Badel je u svibnju ove godine objavio poziv strateškim investitorima na iskazivanje interesa za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja u okviru predstečajne nagodbe.

Za evaluaciju ponuda i odabir strateškog investitora Ministarstvo gospodarstva je u svibnju osnovalo posebno povjerenstvo, koje je od četiri zaprimljena pisma namjere, kao najbolje, razmatralo ponude đakovačkog Meteora i slovačkog St. Nicolausa.

Početkom rujna Meteor grupa je objavila kako je stekla kontrolu nad više od dvije trećine tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862, čime može samostalno izglasati prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja Badela.

No, krajem rujna Ministarstvo gospodarstva, kojemu je na čelu bio Tomislav Panenić, raspustilo je povjerenstvo za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za Badel.

Tu su odluku objasnili činjenicom da povjerenstvo nije moglo donijeti odluku o odabiru strateškog investitora s obzirom na to da nije utvrđeno da je vjerovnički položaj Meteora takvog značaja da bi jamčio prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Badela, a ukazali su i na nelojalno postupanje Meteora, kao i činjenicu da je St. Nicolaus pokrenuo postupak pred Hanfom zbog povrede odredbi Zakona o tržištu kapitala “širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti”. (SEebiz.eu/Hina)