dita-tuzla-deterdzenti-midiPonovo lijepe vijesti dolaze iz Fabrike deterdženata Dita u Tuzli. Radnici ove fabrike u stečaju prošle godine su samoinicijativno pokrenuli proizvodnju, a danas njihovu paletu čini 40 proizvoda koji su dobili i novi ISO standard 2008-2015.

“Dobivanje njemačkog ISO standarda 2008-2015. nama mnogo znači s obzirom na to da smo sada dobili zeleno svjetlo za izvoz proizvoda na tržište Europske unije (EU). Ovaj standard kojim je EU potvrdila kvalitetu naših proizvoda dokazao je i naše tvrdnje da imamo ljude koji znaju, hoće i mogu raditi”, rekla je članica Odbora povjerilaca tuzlanske Dite Emina Busuladžić.

Inače, tuzlanska Dita prva je tvornica u stečaju koja je na području Europe dobila ISO standard.

“Nadležna komisija u našoj fabrici je bila danima, a članovi su se uvjerili da mi ispunjavamo sve zahtjevne europske standarde”, ističe Busuladžić te dodaje da će ISO standard Diti uskoro biti i službeno uručen.

U Diti je danas zaposleno 75 radnika koji su raspoređeni na poslovima proizvodnje tečnih i praškastih deterdženata te sapuna, šampona i omekšivača, a troškovi poslovanja se pokrivaju iz prihoda ostvarenih prodajom.

Paleta se sastoji od 40 proizvoda, a ako financijska konstrukcija bude dozvoljavala, u dogledno vrijeme na tržištu bi se moglo pojaviti njih još nekoliko.

“Mi trenutno možemo raditi više od 200 proizvoda, dakle kapacitete imamo, ali nama problem u segmentu razvoja predstavljaju financije za nabavku repromaterijala”, kazala je Busuladžić.

Svoje znanje uposlenici Dite nedavno su ponovo pokazali. Naime, kako je za Klix.ba otkrila Busuladžić, Ditin stručni tim završio je izradu baze za praškasti deterdžent koji je prvenstveno namijenjen za europsko tržište.

“Tehnološki proces je završen i prve tone već smo distribuirali. Da pojasnim, ovdje je riječ o poluproizvodu, odnosno bazi za praškasti deterdžent koju kupe naši klijenti te je uz osobnu doradu na kraju plasiraju kao svoj proizvod”, pojasnila je Busuladžić i dodala da prema svojoj kvaliteti baza ispunjava norme EU.

Ditini proizvodi trenutno su, pored Federacije BiH, zastupljeni u Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu, a u tijeku su pregovori za izvoz u Njemačku i Švedsku.

Podsjetimo, tuzlanska Dita još uvijek nije dobila svog vlasnika s obzirom na to da se na prethodno objavljene pozive za prodaju nitko nije javio.

Dita je u proteklih 17 mjeseci osam radnika ispratila u penziju, a želja onih koji su ostali je da ova tvornica konačno dobije pravog vlasnika te uz neophodna financijska sredstva nastavi razvoj palete proizvoda. (klix.ba)