Županijski sud u Varaždinu donio je presudu kojom se odbija žalba tužitelja Badel 1862 te se potvrđuje prvostupanjska presuda Općinskog suda u Sesveta od 7 svibnja 2010.

U navedenom predmetu Badel je podnio tužbeni zahtjev radi utvrđenja da je vlasnik nekretnina u Nespešu, koje su 90-ih godina, kao izvanknjižno vlasništvo, unesene u temeljni kapital Badel prilikom pretvorbe društva. Tužba je podnesena protiv šestorice nasljednika bivšeg vlasnika nekretnina u Nespešu Tome Posavca, kojem su nekretnine konfiscirane 1949. godine, s tim da Badel 1862 sporne nekretnine koristi od 1987. godine, temeljem sporazuma o prijenosu osnovnih sredstava sklopljenih s tadašnjim SIZ-om odgoja i osnovnog obrazovanja Zelina te s tadašnjim društvenim poduzećem Trudbenik iz Zeline, stoji u obavijesti.

Istovremeno, povodom zahtjeva tuženika još od 1996. pred nadležnim uredom državne uprave u Svetom Ivanu Zelini vodi se postupak za naknadu oduzete imovine za sporne nekretnine, stoji u obavijesti.

“Obzirom na vrijednost nekretnina u poslovnim knjigama društva, spor je materijalno značajan te ova pravomoćna presuda negativno utječe na rezultat poslovanja društva Badel 1862 d.d. u 2012. u iznosu od 2,7 milijuna kuna”, zaključuje se u priopćenju kompanije.