Dodatno su ojačala očekivanja o prihodima, a usprkos padu očekivanja o gospodarskom oporavku i spremnost potrošača na kupnju su i dalje na visokoj razini

Raspoloženje njemačkih potrošača ostaje optimistično. Indeks povjerenja koji izračunava tvrtka GfK, specijalizirana za istraživanje tržišta, u ožujku je neočekivano porastao za 0,2 boda, na 8,5 bodova. Riječ je o najboljem rezultatu u posljednjih sedam godina.

Indeks povjerenja GfK računa za predstojeći mjesec.

Očekivanja o prihodima, koja su u siječnju dosegnula vrhunac u posljednjih 13 godina, dodatno su ojačala. Usprkos blagom slabljenju pozitivna ostaju i očekivanja potrošača o gospodarskom oporavku. Pala je i spremnost potrošača na kupnju, iako je još uvijek na visokoj razini.

Indeks koji mjeri očekivanja njemačkih potrošača o gospodarskim kretanjima u predstojećim mjesecima u veljači je pao za 3,4 boda, na 31,9 bodova, u odnosu na siječanj. U veljači prošle godine indeks je bio na -2,5 bodova.

Indeks očekivanih prihoda za veljaču na mjesečnoj razini porastao je za 2,4 boda na 48,6 bodova. To je 16,8 bodova iznad razine na kojoj je bio godinu dana ranije.

Istodobno je indeks spremnosti za potrošnju pao za 1,1 bod, na 48,9 bodova. Lani u veljači indeks je iznosio 37 bodova.

Indeks povjerenja potrošača za veljaču je prema revidiranim podacima iznosio 8,3 boda, što je 0,6 bodova više nego u siječnju. Indeks za ožujak prema najnovijoj objavi iznosi 8,5 bodova, dok su analitičari predviđali da će pasti na 8,2 boda. (Banka.hr)