Internetska kupovina sve je popularnija među hrvatskim potrošačima. To je potvrdilo i istraživanje agencije GfK koje je pokazalo kako, za razliku od kraja prošle godine kada je oko 11% korisnika interneta kupovalo online, sada kupnju putem interneta obavlja njih 20%, a još daljnjih 12% razmišlja o tome.

internet-trgovina-kartica-midiPrema istraživanju, provedenom tijekom srpnja 2011. na uzorku od tisuću građana Hrvatske starijih od 15 godina, najviše korisnika interneta obavlja online kupovine u Zagrebu – oko 27%, a zatim slijede oni iz Istre/Primorja (23%), te sjeverne Hrvatske (21%).

Podatak  je dosta niži za Dalmaciju, Slavoniju i Liku – oko 13%.

Za internet kupovinu više se odlučuju muškarci (22%), nego žene (17%), dok su prema dobnim skupinama za kupnju putem interneta najraspoloženiji oni između 25 i 34 godine (27%), te od 35 do 44 godine (21%).

Na pitanje o namjerama kupovine putem interneta u narednih 12 mjeseci, za one koji to sada ne čine, najviše je onih koji kažu da sigurno neće kupovati (čak 54%), da vjerojatno neće navodi 34% ispitanih, vjerojatno će kupovati njih 11%, a sigurno će kupovati putem interneta tek jedan posto sudionika istraživanja.

Popularnost društvenih mreža i dalje raste
Zanimljivo je i istraživanje GfK o korištenju društvenih mreža koje je također pokazalo porast: Naime, od oko dva milijuna osoba starijih od 15 godina, koje u Hrvatskoj koriste internet, njih približno dvije trećine prisutno je na društvenim mrežama.

Zadnji podaci govore da danas ukupno 64% populacije “internauta” koristi društvene mreže (dok ih je na kraju prošle godine bilo 57%). Među njima ima nešto više muškaraca (67%), nego žena (62%). Najprisutniji na društvenim mrežama su oni od 18 do 24 godine starosti (92%), zatim dobna skupina od 15 do 17 godina (88%), te oni od 25 do 34 godine s 80 posto.

S “ozbiljnijim” godinama korištenje društvenih mreža opada: među dobnom skupinom od 35 do 44 godina na društvenim mrežama je nešto više od polovice (52%) ispitanih, od 45 do 54 godine njih 31%, dok kod starijih od 55 godina taj postotak pada na 29 posto.

Zanimljivo je da su korisnici pametnih telefona, koji idu na internet putem mobitela, više i korisnici društvenih mreža – 72%, dok je taj podatak za ostale korisnike mobilnih uređaja – 61%.

Na pitanje o budućem korištenju društvenih mreža, za one koji to do sada nisu činili, 3% ispitanika iskazuje da će to sigurno učiniti u narednih 12 mjeseci i još 4% misli da će to vjerojatno učiniti.