U srpnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 0,4 posto na godišnjoj razini, što je treći mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije

Promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi u svibnju ove godine porastao za 1,1, a u lipnju za 2,7 posto. Rast je nastavljen i u srpnju, no sporije nego mjesec dana prije.

“Prvi rezultati DZS-a potvrdili su naša očekivanja da će se nastaviti realni rast prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini, no slabijim intenzitetom nego u lipnju”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Rastu prometa u trgovini na malo pridonijela je niska baza, s obzirom da je od ožujka prošle godine potrošnja neprestano padala, ali i potrošnja turista, kojih je u srpnju bilo više nego lani.

Premda se idućih mjeseci može očekivati daljnji rast potrošnje, zahvaljujući turističkoj sezoni, njezin oporavak ne očekuje se tako skoro zbog slabosti tržišta rada.

“I u kolovozu očekujemo nastavak rasta trgovine na malo, uz vjerojatno blago ubrzanje rasta, s obzirom na očekivani rast broja turističkih noćenja u kolovozu na godišnjoj razini. Međutim, o oporavku potrošnje, odnosno trgovine na malo, u ovoj godini ne možemo govoriti jer su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana. (Lider / Hina)