Povjerenje njemačkih potrošača blago se poboljšalo na pragu ožujka, drugi mjesec zaredom, poduprto pojačanim optimizmom u vezi sa stanjem u gospodarstvu u predstojećem razdoblju s obzirom na stišavanje krize u eurozoni, pokazalo je istraživanje instituta GfK.

Indeks raspoloženja potrošača za ožujak porastao je na 5,9 bodova, što je njegova najviša vrijednost od studenog prošle godine. U veljači iznosio je 5,8 bodova, izvijestio je GfK.

Indeks se temelji na anketi u kojoj sudjeluje oko dvije tisuće Nijemaca.

Njegovu su vrijednost u najnovijem istraživanju poduprla poboljšana očekivanja potrošača vezano za stanje u gospodarstvu u narednom razdoblju i pojačana spremnost na kupnju.

“Trenutno je europska financijska kriza gotovo u potpunosti iščeznula iz medija. Mirni su i igrači na financijskim tržištima pa su Nijemci relativno opušteni u pogledu budućnosti. Očekuju stabilno poboljšanje stanja u njemačkom gospodarstvu u predstojećim mjesecima”, stoji u priopćenju instituta GfK.

Iako je više istraživanja u posljednje vrijeme signaliziralo poboljšano raspoloženje među potrošačima, institucionalnim ulagačima i poslovnim čelnicima, koji sada očekuju solidan rast gospodarskih aktivnosti u tekućem tromjesečju, nakon 0,6-postotnog pada u posljednja tri mjeseca 2012., zasad nema puno konkretnih podataka u prilog takvim ocjenama. (H)