Inflacija u Njemačkoj znatno oslabila u rujnu

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u rujnu za 4,5 posto, najslabije od veljače prošle godine, pokazuju preliminarni izračuni Destatisa

Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u rujnu za 4,5 posto, najslabije od veljače prošle godine, pokazuju preliminarni izračuni Destatisa. To znači da je rast cijena bio znatno blaži nego u kolovozu kada su uvećane za 6,1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u rujnu porasle za 0,3 posto, istim tempom kao i u kolovozu, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima. Temeljna godišnja stopa inflacije, koja isključuje cijene energije i hrane, iznosila je u rujnu 4,6 posto i bila je niža za 0,9 postotnih bodova nego u kolovozu.

Usluge su u mjesecu na izmaku bile skuplje za 4,0 posto nego lani, nakon 5,1-postotnog poskupljenja u kolovozu. Roba je pak poskupjela za 5,0 posto, također znatno blaže nego u prošlom mjesecu. Cijene energije porasle su samo jedan posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u prošlogodišnjem rujnu kada je ukinut limit za cijene goriva.

U kolovozu energija je bila poskupjela 8,3 posto.

Hrana je u mjesecu na izmaku bila skuplja 7,5 posto nego lani, nakon 9-postotnog poskupljenja u prošlom mjesecu. Osjetno posustajanje inflacije pokazuje i harmonizirani indeks potrošačkih cijena koji omogućuje usporedbu među zemaljama EU-a, pokazavši rast cijena u rujnu za 4,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U kolovozu cijene su po HICP-u porasle 6,4 posto. Na mjesečnoj razini HICP pokazuje 0,2-postotni rast cijena, upola blaži nego u kolovozu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHrana za kućne ljubimce – Zdravi i razigrani četveronožni potrošači
Sljedeći članakTonči Huljić i Maraska Zadar zagrebačkoj publici predstavili liniju Madre Badessa