trgovina-kosarica-blagajna-midiNastavak gospodarskog pada u ovoj godini, pogoršanje kretanja na tržištu rada, stagnacija plaća i razmjerno slabo kreditiranje stanovništva negativno utječu na kretanja u maloprodaji

Trgovina na malo u lipnju je nastavila i četvrti mjesec za redom bilježiti pad na godišnjoj razini, pri čemu su se negativna kretanja blago intenzivirala u odnosu na svibanj, pišu analitičari RBA.

Prema prvim podacima DZS-a, promet od trgovine na malo je u promatranom mjesecu bio za 5,1% realno manji nego u istom mjesecu prošle godine (u svibnju je pad iznosio 4,4 posto).

Intenziviran je i pad prometa u trgovini na malo i u nominalnom izrazu te je iznosio 1,9% godišnje (treći uzastopni mjesec trgovina na malo bilježi godišnju stopu pada u nominalnom izrazu).

U odnosu na svibanj, trgovina na malo je porasla za 4,2% realno (+3,1% nominalno). Nastavak gospodarskog pada u ovoj godini i pogoršanje kretanja na tržištu rada (viša razina nezaposlenosti nego u istom razdoblju prošle godine), u prvom su polugodištu ove godine negativno utjecali na maloprodaju.

Tome treba pridodati stagnaciju plaća i razmjerno slabo kreditiranje stanovništva. Dodatno, negativan doprinos sklonosti potrošnji stvara neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka te rast troškova života zbog povećanja PDV-a u ožujku te cijena električne energije i plina u svibnju, ali i relativno visokog kreditnog opterećenja.

Iako bi se očekivani dobri rezultati u središnjoj turističkoj sezoni mogli preliti na maloprodaju, značajnije poboljšanje trendova u trgovini na malo ne treba očekivati.

Naime, nezaposlenost ostaje visoka, realni raspoloživi dohodak je, uzmemo li u obzir više troškove života, manji i ne pokazuje se tendencija poboljšanja u skorije vrijeme.

Visoke godišnje stope pada trgovine na malo u drugom tromjesečju (-7,3%, -4,4% i -5,1%) nagovješćuju vjerojatan negativan doprinos osobne potrošnje BDP-u u drugom tromjesečju. Za ovu godinu RBA analitičari očekuju povratak pada prometa u trgovini na malo.