Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo je u zadnjem mjesecu prošle godine, nakon osam mjeseci blagih godišnjih stopa rasta, zabilježila realni pad u odnosu na prosinac 2010.

trgovina-interspar-midiTako je u prosincu 2011. promet u trgovini na malo realno bio za 0,4% manji nego u prosincu 2010. godine, dok je nominalno porastao za 2,5% godišnje.

Tijekom cijele godine trgovina na malo je bilježila slabe rezultate, a stope rasta su najčešće bile tek malo iznad nule. Tako je prosječna realna stopa rasta u prošloj godini iznosila 0,9%, nakon tri godine pada. Ipak, ne možemo govoriti o oporavku maloprodaje s obzirom na dugotrajnost negativnih trendova i vrlo slabi rast, što je uglavnom bilo rezultat neizvjesnosti u vezi s oporavkom, visinom dohodaka i budućim primanjima.

U 2012. očekujemo blagu stopu pada trgovine na malo. Budući da u ovoj godini ne očekujemo rast gospodarstva ni rast zapošljavanja, ne očekujemo ni realni rast dohodaka. S druge strane, najavljeni rast PDV-a na 25% i moguća poskupljenja komunalnih usluga smanjit će raspoloživi dohodak. Tijekom krize se pokazalo da kućanstva razmjerno brzo prilagođavaju svoju potrošnju novim uvjetima pa i zbog toga očekujemo pad trgovine na malo u 2012.

Posljedično, pitanje je hoće li fiskalni učinak povećanja PDV-a biti u skladu s Vladinim očekivanjima. Osim toga, zbog visoke zaduženosti kućanstava, ona će se u ovoj godini uglavnom razduživati. Blagi oporavak maloprodaje očekujemo tek u 2013. godini, kad bi se i optimizam potrošača trebao oporaviti, pa bi se i neke odgođene kupovine, kao što je kupnja nekretnina ili automobila, mogle realizirati. Međutim, u srednjem roku ne očekujemo da će trgovina na malo odnosno osobna potrošnja predvoditi gospodarski oporavak, nego da će slijediti njegov rast. (SEEbiz)