mandarina opuzenProcjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište  – rekao je predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu.

Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage. “Iz Hrvatske je iselilo više od sto tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji“, ističe Matijević dodavši kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede.

“Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet“, ističe Matijević dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

“Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno”, ističe Matijević dodavši kako će se ovaj problem odraziti posebice na male proizvođače.

Dodaje da su hrvatski poljoprivrednici ionako u nezavidnom položaju spram europskih kolega koje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja. Također osvrnuo se i na visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u okruženju te na smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom na više cijene proizvodnje.