mall.czInvesticijska grupa Rockaway preuzet će drugu najveću češku internet trgovinu – mall.cz i stranicu za uspoređivanje cijena – heureka.cz za više od 200 milijuna eura što je na tamošnjem tržištu jedna od najvećih maloprodajnih transakcija u posljednjih nekoliko godina, rekla je glasnogovornica Rockawaya Michaela Papežová Češkoj novinskoj agenciji.

Transakciju će financirati milijarderi Daniel Křetínský i Patrik Tkáč te investicijska grupa PPF u vlasništvu najbogatijeg Čeha Petra Kellnera. Prema pisanju praguepost.com, akviziciju mora odobriti antimonopolska agencija.

Prema ugovoru, Rockaway Capital preuzima kompaniju Netretail Holding koja upravlja internet trgovinom mall.cz i tvrtku Naspers OCS Czech Republic koja upravlja stranicom heureka.cz.

“Mall i heureka uspješne su kompanije. Odlično će provoditi naše aktivnosti u području e-commercea. Zahvaljujući preuzimanju, bit ćemo u mogućnosti u bliskoj budućnosti ostvariti promet od milijardu eura i zauzeti poziciju vodećeg e-trgovca u Srednjoj Europi“, kazao je direktor Rockawaya Jakub Havrlant.

“Internet trgovina još je u povojima, a za nas je ovo važan korak puta koji smo započeli prije 15 godina“, kazao je čelni čovjek Netretail Holdinga Ondrej Fryc.

Rockaway grupa ove je godine preuzela udio u internet trgovcu elektroničkom robom CZC.cz. Holding je također prošle godine preuzeo e-shop Vivantis.

Netretail Holding u financijskoj je godini 2013./2014. zabilježio promet od 8 milijardi čeških kruna, a gotovo polovina prihoda otpada na podružnice u Poljskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Najnovija analiza heureka.cz i Udruženja za elektroničku trgovinu pokazuje kako će Česi ove godine na kupnju internetom potrošiti rekordnih 81 milijardu kruna što je 21 posto više nego prošle godine. S druge strane, broj domaćih e-shopova u Češkoj u ovoj godini po prvi puta bilježi pad – za jedan posto na 36.800. Česi putem interneta najviše kupuju elektroniku. (banka.hr)