Sporazum za olakšavanje trgovine (TFA) dosad je ratificiralo 50 zemalja od 161 članice Svjetske trgovinske organizacije koja je izračunala da bi sporazum mogao smanjiti troškove globalne trgovine za 9,6 do 23,1 posto.

The World Trade Organization WTO logo is seen at the entrance of the WTO headquarters in GenevaKorist od novog sporazuma za olakšavanje trgovine kroz smanjenu birokraciju na granici i standardizaciju carinskih postupaka bit će daleko veća nego što se mislilo i mogla bi povećati godišnju vrijednost globalnog izvoza i do 3.600 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Sporazum pri WTO-u za olakšavanje trgovine (TFA) postignut je na ministarskoj konferenciji na Baliju u prosincu 2013. godine a učinit će više za jačanje trgovine nego da se ukinu sve uvozne carine na globalnoj razini, smanjujući troškove za 9,6 do 23,1 posto, izračunali su u WTO-u.

“Moglo bi se reći da je u svjetskoj trgovini to ekvivalent prelasku pri povezivanju na Internet s analogne fiksne linije na širokopojasni pristup”, kazao je generalni direktor WTO-a  Robert Azevedo.

Nova bi pravila – nakon što stupe na snagu, za što se Azevedo nada da će biti do kraja 2016. godine – trebala smanjiti vrijeme čekanja na carinama, srezati potencijal za korupciju i ubrzati izravna strana ulaganja u slabija gospodarstva.

Od toga se sporazuma prema različitim studijama ekonomičnosti ranije bilo očekivalo da će povećati trgovinu u rasponu od 400 milijardi do najviše 1.000 milijardi dolara. Mnogi trgovinski stručnjaci su izbjegavali koristiti gornju granicu toga procijenjenog raspona, no istraživanja samog WTO-a pokazala su da su procjene na donjoj granici.

“Općenito gledano, simulacije su potvrdile da će dobitak za trgovinu od brze i sveobuhvatne primjene TFA vjerojatno biti u rangu tisuća milijardi dolara, pridonoseći godišnjem povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) za gotovo jedan posto u nekim zemljama”, navodi se u najnovijem izvješću WTO-a.

Sporazum će stupiti na snagu nakon što dobije podršku dvije trećine članica WTO-a. Dosad ga je ratificiralo 50 zemalja od ukupno 161 aktualne članice te svjetske organizacije, piše Reuters. (banka.hr)