Ruski trgovački lanac MERE stigao je na tržište Bosne i Hercegovine, a prvu prodavaonicu otvara 18. svibnja u Istočnom Sarajevu, u Ulici Slavka Leovca.

Informaciju je za “Nezavisne novine” potvrdio Kemal Muratović, direktor firme “Express Consulting” iz Sarajeva, koja vodi sve poslove oko početka rada ovog trgovačkog lanca u BiH.

On je istaknuo kako je do sada potpisano 48 ugovora s radnicima koji su zaposleni u ovom ruskom trgovačkom lancu u Istočnom Sarajevu, te da su svi državljani BiH.

“Nakon Istočnog Sarajeva, MERE početkom lipnja otvara poslovnice u Doboju i Prijedoru te će tamo biti zaposlena 24 radnika. Na ta prodajna mjesta aktivno dovozimo robu i skladištimo, instaliraju se fiskalne blagajne i ostalo. Prolongirani su malo rokovi za otvaranje poslovnica za dva-tri mjeseca i to zbog novonastale situacije između Rusije i Ukrajine, ali najbitnije je da smo uspjeli odraditi ono što smo planirali i dogovorili sve s investitorima”, objasnio je Muratović, čija kompanija radi na dovođenju stranih investicija u BiH s područja bivšeg Sovjetskog Saveza, i to Ruske Federacije, Kazahstana, Ukrajine, Azerbejdžana i drugih zemalja.

Što se tiče artikala, Muratović objašnjava da će biti i ruskih proizvoda, ali će prodavati i domaće proizvode.

“U odnosu na najjeftinije konkurente u BiH, cijene artikala u MERE-u će biti niže za 20 posto. Ujedno, plaće radnika u ovom ruskom trgovačkom lancu će biti puno više u odnosu na prosječnu plaću u BiH”, naglasio je Muratović.

Dodao je kako ova kompanija razmatra otvaranje poslovnica u svim lokalnim zajednicama u BiH koje imaju više od 50.000 stanovnika.

“Što se tiče većih gradova, to su Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Tuzla i drugi. Otvaranje ovog trgovačkog lanca donijet će brojne benefite radnicima, građanima, ali i državi. Naša ekonomija će imati veliku korist od ove investicije, ako ćemo to znati iskoristiti”, zaključio je Muratović.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!