Sajmovi – SIAL Pariz 2018.

Nastup naših izlagača na prestižnim svjetskim sajmovima pridonosi afirmaciji hrvatske prehrambene industrije na međunarodnom tržištu te Hrvatske kao nacionalnog “umbrella” brenda pod kojime naši izlagači nastupaju.
Tako je i na sajmu SIAL među vodećim svjetskim predstavnicima industrije hrane nastupilo i 16 hrvatskih izlagača.

Od 21. do 25. listopada u Parizu je održan SIAL, jedan od najvećih svjetskih prehrambenih sajmova, na kojem je nastupilo 7.200 izlagača iz 119 zemalja okupivši rekordnih 310.000 profesionalnih posjetitelja koji su u Grad Svjetlosti stigli iz gotovo 200 zemalja. Iako je SIAL Paris 2018 zatvorio svoja vrata u četvrtak, 25. listopada, predstavljene ideje, otkrića i inspiracije na ovogodišnjoj izložbi nastavit će rezonirati svijetom prehrambene industrije dugo nakon njezina završetka.

Izložbeni prostor kompleksa Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte na kojem se održava sajam SIAL bio je poprište zanimljivih zbivanja tijekom svih pet dana održavanja koji su odisali sastojcima, receptima i okusima u francuskom ugođaju, ali s naglašenim internacionalnim osjećajem. Bilo je to pet dana u kojima je predstavljena najveća svjetska izložba inovacija namijenjena stručnoj javnosti u prehrambenom sektoru, od samih proizvođača i distributera pa sve do ugostitelja i dobavljača sirovina. “Ovo je uistinu globalni think-tank za prehrambenu industriju, međunarodni laboratorij za inovacije u području hrane u svim pojavnim oblicima”, izrazio je svoj pogled Nicolas Trentesaux, director SIAL mreže, na samom otvaranju sajma.

Kako bismo mogli na konkretan način izmjeriti uspjeh sajma SIAL možda je najbolje poslužiti se govorom brojki. Više od 7.200 izlagača, od kojih je 87 posto izvan Francuske, te veći broj predstavljenih brendova nego ikada do sada, važni su argumenti uspjeha. Uz to je ove godine ostvaren rekord posjećenosti s više od 310.000 predstavnika industrije (73 posto posjetitelja došlo je izvan Francuske), među kojima se našlo na tisuće profesionalnih kupaca i influencera sa svih krajeva svijeta.

“SIAL Paris predstavlja jedinstveno i svima prihvatljivo mjesto susreta iskustava koji dolaze iz cijelog prehrambenog univerzuma, kako za one poslovne subjekte koji danas vode glavnu riječ na tržištu, tako i za one start-up predstavnike koji tek kreću na svoj put i koji će kreirati buduće trendove u svim zemljama. Svi su ovdje imali priliku biti viđeni i doći do izražaja”, rekao je Trentesaux.

Nastavimo s ilustrativnim brojkama: 135 službenih međunarodnih izaslanstava, 250 “izložbi unutar izložbe”, 650 predstavljenih start-upova, 2.355 inovacija registriranih za SIAL Innovation Awards natjecanje te 15 pobjednika za Grand Prix nagradu. Tijekom pet dana trajanja izložbe, SIAL Paris je predstavio više od 400.000 proizvoda na prostoru većem od 100 supermarketa postavljenih jedan do drugoga.

Ipak, cijeli je događaj zadržao naglašeno osobnu, ljudsku crtu, što je i očekivano jer se na njemu predstavlja hrana koja uvijek budi emocije. Bilo je dovoljno prošetati kroz bilo koji kutak izložbe kako bi se udahnuo duh sajma u čijem su središtu ljudi, hrana i mirisi. Posvećenost izlagača te velika ulaganja u kvalitetu predstavljanja danas su potrebnija no ikad s obzirom na to da poljoprivredna i prehrambena industrija ulaze u fazu velike tranzicije.

“Očekivanja potrošača u smislu zdravlja, autentičnosti, transparentnosti i kvalitetne prehrane nikada nisu bila tako snažna. Usporedo s time raste i odgovornost prehrambene industrije. Povrh toga, ta industrija svake će godine imati novih 100 milijuna ljudi za prehraniti do 2050. godine. Niti jedan drugi sektor nije suočen s takvim izazovima i niti jedan nema toliko toga na kocki”, naglasio je Trentesaux dodajući kako je upravo u nastojanju da se ponude odgovori na ove izazove ovogodišnja izložba utrostručila svoj fokus na inovacije.

BREND PROIZVODA I HRVATSKE
Među vodećim svjetskim predstavnicima industrije hrane nastupilo je i 16 hrvatskih izlagača koji su na ovoj izložbi ponudili najbolje što Hrvatska može dati. Jedan dio njih, točnije 10 izlagača, nastupilo je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore koja ovakav oblik potpore izlagačima za nastup na sajmu SIAL nudi već šesti put. Tako su se uz podršku HGK na ovoj izložbi našli i proizvodi Apimela, Dupina, obrta Đanić, Frozen Food Internationala, Hermes Internationala, Imanja Kapronca, Pekara, Pisiniuma, Prodan tartufa i Pršut Voštana. Samostalno je nastupilo još šest hrvatskih izlagača: Clarum, Kanaan, New Bakery, Obala grupa, Podravka i Stražaplastika.

Najveća hrvatska prehrambena kompanija Podravka ove je godine, zajedno s kompanijama iz Grupe Podravka, Lagrisom i Žitom, po prvi puta nastupala na ovom prehrambenom sajmu. Vedran Kelek, direktor sektora Nova tržišta u Podravki, podsjetio nas je na to kako je Podravka internacionalna kompanija koja izvozi na više od 60 tržišta diljem svijeta pa je i nastup na ovakvom sajmu važan za ostvarivanje izvozne poslovne strategije.

On je pritom dodao kako je s ciljem učvršćivanja postojećih poslovnih partnerstava, ali i pronalaska novih, za više od 160 tisuća posjetitelja predstavljen dio asortimana kroz degustacije, podjele uzoraka i cooking show promotora kulinarstva. Potencijalnim se kupcima i partnerima pritom nudila široka paleta prehrambenih proizvoda iz kategorija dodataka jelima, kondimenata, pekarskih proizvoda, žitarica, grahorica i konditorstva s naglaskom na Podravka ajvar, Vegetu Natur, Lino Ladu te asortiman Žito kruha i Šumi bombone.

“Ovakve sajamske manifestacije kroz predstavljanje i izlaganje omogućuju prepoznavanje Podravke kao najveće hrvatske prehrambene kompanije s potencijalom i kvalitetom koje odgovaraju najvišim zahtjevima tržišta diljem svijeta te omogućuju pozicioniranje Podravke na prehrambenoj mapi svijeta”, izjavio je Kelek.

Nedugo nakon nastupa na velikom sajmu pekarstva i slastičarstva iba u Münchenu, vinkovački Pekar svoju je paletu proizvoda predstavio i u Parizu na najvećem svjetskom prehrambenom sajmu inovacija. Tvrtka je, osim matičnog hrvatskog, u ovom trenutku prisutna na još šest inozemnih tržišta, a o tome u kojoj je mjeri za njihovo poslovanje važna izvozna orijentacija, Domagoj Radić, direktor Pekara, kazao je:

“Mi smo tek zagrebali površinu te nismo izvozno orijentirani u onoj mjeri u kojoj bismo to htjeli. Upravo zato smo se odlučili sudjelovati na svim relevantnim sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu. SIAL je tu možda čak i najvažniji sajam u ovoj godini.” O predstavljenom asortimanu Radić je istaknuo kako su na SIAL-u kao i na sajmu iba pokazali svoje perjanice dodajući kako Pekar ne nudi široki asortiman, već je orijentiran na nekoliko proizvoda koje može proizvesti u respektabilnim količinama bez odstupanja u standardima kvalitete.

“SIAL je donio niz kvalitetnih i zanimljivih kontakata koji imaju veliku perspektivu, ali o cjelovitoj valorizaciji uspješnosti nastupa još je prerano govoriti. Teško je i vrednovati uspješnost samo kroz sklopljene poslove, nego treba uzeti u obzir i afirmaciju brenda na europskom tržištu”, komentirao je direktor Pekara. Po njegovu mišljenju, osim samih brendova, jako je važna i afirmacija cjelokupne hrvatske prehrambene industrije na međunarodnom tržištu. “Svi imamo koristi od toga pa tako i segment pekarskih proizvoda, a ovaj je sajam zasigurno jedan od tri najbitnija za našu industriju. Hrvatski proizvođači imaju kvalitetu. Što se tiče volumena proizvodnje, možemo reći da Pekar ima kapacitete za europsko i svjetsko tržište, a to smo postigli upravo kroz specijalizaciju koju smo već spomenuli”, poručio je Radić.

Tvrtka Dupin po četvrti je put na sajmu SIAL predstavila svoj brend Adria pripremivši brojne degustacije i prezentacije slasnih noviteta – Adria keks s ružmarinom ili višnjom, Adria voćni kolač s okusom marelice i badema ili šljive, badema i cimeta te novo vrhunsko Adria ekstra djevičansko maslinovo ulje. Adria proizvodi prisutni su na tržištima 11 zemalja diljem svijeta. Naime, proizvodi ovog domaćeg proizvođača mogu se naći u Estoniji, Engleskoj, Francuskoj, Japanu, Švedskoj, Ukrajini, Malti, Slovačkoj, Italiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

“Prisutnost Adria proizvoda u svijetu u konstantnom je porastu, a odnedavno se izvoze i u Rusiju, Crnu Goru i Rumunjsku. Redovitim izlaganjima na poznatim svjetskim sajmovima u prehrambenoj industriji radimo na povećanju međunarodne prepoznatljivosti brenda”, izjavili su povodom svog nastupa iz Dupina te pritom također naglasili kako se izlaganjem hrvatskih proizvoda na ovakvim međunarodnim smotrama brendira i naša zemlja.

PRŠUT IZVOZNI ARGUMENT
Među mnoštvom domaćih proizvoda pažnju stranaca od prvog dana izlaganja na sajmu je privlačio domaći pršut, proizvod zaštićen na razini EU-a oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti. Voditeljica marketinga Ana Babić iz Pršuta Voštana, kojima 10 posto proizvodnje otpada na izvoz, a cilj im je proširiti svoju prisutnost na EU tržištu u smislu rasta prodaje na već osvojenim tržištima Slovenije, Makedonije, Austrije, Švedske, Njemačke i Slovačke, kao i osvajanje novih EU tržišta, kaže kako upravo platforme poput SIAL-a pomažu proizvođačima u izgradnji dobrih temelja za plasiranje njihovih proizvoda na strana tržišta.

“Internacionalni sajam hrane SIAL izvrsna je prilika za upoznati europsko tržište s premium hrvatskim delicijama što nama kao jednom od najvećih proizvođača dalmatinskog pršuta u Hrvatskoj otvara i prostor za daljnje plasiranje”, rekla je ovom prigodom Babić.

Tvrtka Pisinium svoje je trajne proizvode prezentirala na sajmu SIAL po treći put. “Ovaj nam sajam pruža odličnu priliku za upoznavanje s izuzetnim brojem potencijalnih kupaca i savršeno je mjesto za prikupljanje informacija o kretanju naše branše i tržišta. Znamo da će naš istarski pršut i drugi suhomesnati proizvodi doći na europske police, samo je pitanje kada i putem kojeg kupca. Ovogodišnji je sajam prilika za pridobivanje novih klijenata, ali i za susret s postojećim partnerima te prikupljanje dojmova ljudi iz cijelog svijeta o našim proizvodima nakon što ih kušaju”, rekla je Hani Hreljak, direktorica Pisiniuma.

Sajam SIAL u ovogodišnjem je izdanju više no ikad prije potvrdio svoju vodeću poziciju među prehrambenim sajmovima u Europi i svijetu te se još jednom istaknuo kao mjesto na kojem treba biti prisutan. “SIAL ima i posebnu reputaciju. Poslovni rezultati se ne ostvaruju preko noći. Tržište zahtijeva da ste tamo prisutni nekoliko godina zaredom, ako ste ozbiljan igrač. Inače vas potencijalni partneri neće uzeti za ozbiljno. Zato smo mi tu s članicama šestu godinu u nizu”, izjavila je Jasminka Dukić iz Hrvatske gospodarske komore tijekom održavanja sajma.

Bilo uz podršku HGK, bilo u formi samostalnog nastupa, hrvatski izlagači na najbolji način na ovakvim prestižnim prehrambenim sajmovima prezentiraju gastronomsko bogatstvo Hrvatske gradeći time nacionalni brend i utirući put novim domaćim tvrtkama u njihovim nastojanjima da iskorače na vanjska tržišta. Tradicijski proizvodi koji se proizvode već stoljećima u našim krajevima ovdje idu ruku pod ruku s tek predstavljenim inovacijama koje odgovaraju na nove želje potrošača za zdravim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima. Sve te naoko različitosti idu u istome smjeru – težnji da se hrvatska kvaliteta predstavi svijetu i tako iskoristi dodana vrijednost koju imanentno posjeduje.
A u kojoj su mjeri izložbe poput sajma SIAL u tome važne govori i podatak da je više od polovice ovogodišnjih izlagača već bukiralo svoje mjesto na izložbi SIAL 2020.

Prethodni članakHUP pozdravlja novi Zakon o trošarinama
Sljedeći članakGlavni trend u influencers marketingu je videosadržaj