Na poslovnom skupu Samit100 biznis lidera jugoistočne Europe, trećem zajedničkom susretu istaknutih poduzetnika i gospodarstvenika iz zemalja jugoistočne Europe i delegacija država iz cijele regije, nastavit će se razgovori o mogućnostima suradnje u jačanju konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala cijelog jugoistoka Europe.

Ovogodišnji Samit100 održat će se 14. i 15. srpnja u Cavtatu, a glavna tema skupa bit će poboljšanje gospodarskih prilika te regionalna suradnja kroz prepoznavanje potencijala na područjima turizma, transporta i logistike, hrane i pića, ICT-a i usluga, zdravlja, te farmaceutike i energetike.

Organizatori Samita100 su Hrvatska udruga poslodavca (HUP), Atlas Fondacija, Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Združenje Manager Slovenije (ZMS).

Na skupu će sudjelovati stotinjak vodećih poslovnih ljudi jugoistočne Europe koji će na radnim stolovima, grupiranima prema gospodarskim sektorima, razgovarati o preprekama i mogućnostima suradnje u regiji.

Prijedlozi kako unaprijediti suradnju u regiji u pojedinim sektorima bit će predstavljeni na plenarnom panelu delegacija država jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije, čiji je dolazak na Samit100 najavljen za 14. srpnja.

Drugog dana skupa govorit će se o privlačenju globalnih ulagača u regiju pri čemu će svoja iskustva iznijeti neki od najvećih investitora u zemlje jugoistočne Europe, dok će o tome kako doći do izvora financiranja poslovnih projekata na završnom panelu govoriti ključni menadžeri vodećih banaka u regiji.

“Jedan od glavnih ciljeva ovogodišnjeg Samita100 je stvaranje novih prilika za suradnju i učvršćivanje temelja za realizaciju zajedničkih poslovnih interesa u sedam gospodarskih sektora s najvećim razvojnim potencijalima regije. Na ovogodišnjem Samitu će ujedno biti prilike saznati kako se uspješno institucionalizira regionalna suradnja bez ugrožavanja suvereniteta i identiteta država na primjeru suradnje nordijskih zemalja”, izjavio je Damir Kuštrak, predsjednik Upravnog Odbora Samita100.