Članovi Izvršnog odbora HUP-Udruge prehrambene industrije sastali su se s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i pomoćnicom ministra za prehrambenu industriju Zvjezdanom Blažić kako bi otvorili razgovore o ključnim temama za navedeni sektor gospodarstva, priopćeno je iz HUP-a.

HUP-Udruga prehrambene industrije okuplja gotovo sve najjače prehrambene i poljoprivredne tvrtke u Hrvatskoj koje zajednički sudjeluju s 80% udjela u BDP-u zemlje, a u razgovoru s predstavnicima ministarstva ukazano je na probleme i prepreke s kojima se suočavaju tvrtke-članice HUP-a.

Prva točka dnevnog reda na sastanku koji je održan u petak, 28. ožujka, bio je status Programa ruralnog razvoja za koji je ministar Jakovina naglasio da se radi o vrlo kompleksnom dokumentu, s predloženim kvalitetnim mjerama, za koji se još uvijek očekuje povratno mišljenje Europske komisije.

Prvi natječaji raspisat će se i prije formalnog odobrenja programa, obzirom da će se odnositi na mjere za koje se sigurno očekuje odobrenje. Pomoćnica ministra je naglasila kako će pojedine mjere, osobito maksimalni iznosi ulaganja, biti potrebno dodatno argumentirati u koje svrhe će se napraviti posebne sektorske analize. Tema sastanka bila je i Industrijska strategija, a svi nazočni smatraju da u njoj pozicija prehrambene industrije nije adekvatno tretirana.

Ministarstvo je svoj prijedlog i obrazloženje vezano uz stratešku ulogu prehrambene industrije u okviru javne rasprave, vrlo detaljno dostavilo i uputilo primjedbe i prijedloge na Strategiju Ministarstvu gospodarstva.

Na sastanku se komentirala i važnost okrupnjavanja posjeda i zemljišta u cilju snažnijeg ruralnog razvoja, osobito važno za mala i srednja poljoprivredna poduzeća i OPG-ove. Ministar Jakovina informirao je nazočne da je novi prijedlog Zakona o komasaciji u izradi te će uskoro biti u javnoj raspravi.

Predstavnici HUP-a apelirali su na ministarstvo da razmotri mogućnosti smanjenja posebnih parafiskalnih nameta koji opterećuju prehrambenu industriju, posebno u dijelu koji je u nadležnosti ovog resornog ministarstva. Konkretno, veliki su problem rastući veterinarski troškovi, koji posebno opterećuju mesnu i mliječnu industriju.

Također, HUP smatra potrebnim pojačati mjere stimulacije domaće proizvodnje, budući da je uslijed ulaska Hrvatske u EU i pada carina, pojačan uvoz mesa stranih proizvođača, čime se direktno utječe na konkurentnost domaće mesne industrije. Istaknuto je kako Hrvatska ne koristi dopuštene protekcionističke mjere u tom segmentu, za razliku od drugih zemalja Europe. Raspravljalo se i o pitanju vinskog zakonodavstva u EU.

“Uvažavamo poziciju HUP-ovih članica koje zajednički daju značajan doprinos hrvatskom BDP-u, te ćemo nastojati češće surađivati na temama i razgovarati o problemima s kojima se suočavaju predstavnici i perjanice prehrambene industrije i hrvatske poljoprivrede”, izjavio je ministar Jakovina.

Goran Pajnić, predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije, izrazio je zahvalnost što je Ministarstvo saslušalo neke od ključnih problema domaćih proizvođača te pokazalo inicijativu za daljnjim razgovorima u cilju pronalaska kvalitetnih rješenja.

“HUP Udruga okuplja male, srednje i velike kompanije sektora po svim segmentima primarne poljoprivrede i prehrambene industrije i neizostavna je spona između regulatornih tijela i realnog sektora pri čemu nastojimo s relevantnim institucijama otvoriti sva pitanja s kojima se suočava sektor štiteći pritom zajedničke interese svojih članica”, naglasio je Pajnić.