Web dućan Zdravi pinklec, koji je u život krenuo kao newsletter, stječe sve širi krug poklonika. Vlasnicu Anu Balić aktualna koronakriza uvjerila je kako je upravo online poslovanje nužnost današnjih trgovaca.

Same pohvale! Odlični proizvodi i minimalno korištenje plastike kod pakiranja!”
“Odlični svježi proizvodi, vrhunska usluga i dostava. Super je kad se može naručiti od više OPG-ova. Preporuka!”
“Domaće, ukusno, zdravo. Još vam to donese ljubazna mlada dama. S osmijehom i sezonskim receptom za ručak nakon kojeg svi prsteke ližu”…

Ovo su samo neki od komentara brojnih zadovoljnih korisnika webshopa Zdravi pinklec preko kojeg već više od sedam godina mogu nabaviti svježe ubrano voće i povrće dostavljeno s puno pažnje. Pinklec nudi i pregršt drugih proizvoda omiljenih među poklonicima zdravog života, pa su u njegovoj ponudi i aromatizirane soli, čajevi, sokovi, razni začini, keksi, med, veliki izbor brašna, ulja te slana i slatka polugotova peciva i zdrave grickalice. Spiritus movens Pinkleca je njegova energična poduzetna vlasnica Ana Balić, žena izuzetno pozitivne energije koju je nemoguće ne osjetiti već i u kratkom telefonskom razgovoru.

“Prezadovoljna sam i preponosna što sam opstala na tržištu koje je dinamično i podložno promjenama na koje je nemoguće utjecati. Zadovoljna sam poslovnim rezultatima i u trenucima kad pomislim ‘ne mogu’ sjetim se svih divnih poruka i preporuka koje šalju moji kupci”, kazuje Ana opisujući svoju svakodnevnu motivaciju dodajući kako ju neprestano naprijed tjera i činjenica da njen Zdravi pinklec slovi za ozbiljnog partnera kojega kupci prepoznaju.

Kroz posao i Pinklec upoznala je široki krug ljudi, a s mnogima od njih je razvila i prijateljski odnos. “Kod mene kupuju obitelji s malom djecom koja tek kreću s dohranom, ali i poslovni ljudi različitih dobi koji ne stignu u svakodnevnu nabavku pa po preporuci postaju članovi zajednice Zdravog pinkleca i prepuštaju se mojoj ponudi”, navodi Ana. Posebno je veseli što može izaći ususret i znatnom broju kupaca koji zbog zdravstvenih tegoba ne mogu nositi vrećice iz dućana i, što je još važnije, moraju paziti čime hrane svoje tijelo.

Pinklecoljupcima, kako im tepa, Ana svake nedjelje šalje newsletter iz čije bogate ponude oni do ponedjeljka popodne trebaju odabrati željene proizvode. Tada nastupa Ana i njena akcija pakiranja i dostave. U subotu se vlasnica malo odmara, a onda u nedjelju sve ispočetka.
Ideju o ovakvom načinu plasiranja plodova domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dobila je u proljeće 2012., frustrirana pokazateljima o slabom plasmanu hrvatskih proizvoda, ali trebalo je proći neko vrijeme da se ideja provede u djelo i razvije u današnji oblik.

NEDJELJNI NEWSLETTER
“U početku sam radila isključivo preko newslettera koji sam, kao i danas, slala svaku nedjelju. Kako bih kupcima pomogla da maksimalno iskoriste svaku namirnicu, u toj sam komunikaciji slala i neke recepte. Newsletter je i danas aktualan, ali nastojala sam ga sažeti s obzirom na to da kupci cijelu ponudu mogu provjeriti i na webshopu”, tumači Ana naglašavajući kako njen internetski dućan Zdravi pinklec trenutačno nudi otprilike 100 artikala, ali kako se broj mijenja iz tjedna u tjedan budući da su u ponudi isključivo sezonske namirnice.

Ponudu na portalu nastoji osvježiti barem jednom tjedno kako bi kupcima olakšala odluku, ali i sebi donekle pojednostavila posao.

“To ne znači da se svaki tjedan mijenja raspored artikala, nego se naprosto neki artikli zbog svoje sezonalnosti prestanu nalaziti u ponudi, dok su drugi prisutni skoro pa cijelu godinu. Za ‘tehnički život’ stranice nastojim birati tvrtku koja se nalazi u istoj poziciji kao i Zdravi pinklec, a to znači da je riječ o dinamičnom i kreativnom poduzetniku koji je uvijek dostupan i spreman za novotarije. Kako smo svi većinom vizualni tipovi, smatram da je ponekad potrebno i dubinsko osvježenje koje onda znači novo ruho portala koje će dodatno potaknuti kupce da ga posjete. U pozadini su uvijek Ivana i Vlatko, a za novi izgled portala, koji će biti uskoro vidljiv, zadužen je Studio Kuča”, ističe Ana.

Zdravi pinklec svoj je život počeo plasiranjem voća i povrća, a danas nudi i štošta drugoga. “Nit vodilja cijelog posla su domaći dobavljači koje sam u početku osobno kontaktirala, a sada se već javljaju sami. Važno mi je da se ponuda ne preklapa što olakšava odabir potrošaču, ali i plasman proizvođaču”, ističe vlasnica Ana prisjećajući se svog puta do današnje karijere.

JEDINA ZAPOSLENA
U studentskim je danima i neposredno nakon stjecanja diplome profesorice povijesti radila u prodaji u beauty industriji. Uvjerena je kako joj je upravo to iskustvo iz realnog sektora pomoglo da otkrije poduzetnicu u sebi i odluči se pokrenuti vlastiti posao. Njena je prvotna zamisao bila oslanjati se isključivo na vlastitu proizvodnju jer obitelj ima obradivu zemlju u Zagorju. Međutim, ideja se pokazala preambicioznom jer je Ani bilo nemoguće kao one-man band brinuti i o uzgoju, ali i o promociji i plasmanu. Iako ne prodaje vlastite proizvode to ju ne sprječava da brine kako bi kupcima bila dostupna ponuda većinom eko-certificiranih proizvođača, dok konvencionalni uzgoj ostavlja drugima. Navodi kako suradnju nudi jednako i OPG-ovima u prijelaznom razdoblju kao i onima kod kojih je moguće pratiti način uzgoja.

U Zdravom pinklecu formalno je Ana jedina zaposlena iako u svakodnevnom funkcioniraju ima svesrdnu pomoć roditelja, supruga, brata, ali i prijatelja koji su svi spremni uskočiti kad je potrebno.

Do sada nezabilježene uvjete poslovanja u doba koronakrize Ana je preokrenula u svoju korist. “Iako može neobično zvučati da je virus na nešto djelovao pozitivno, meni se upravo to dogodilo. Kriza izazvana pandemijom ubrzala me u donošenju odluka i planiranju”, tumači Ana naglašavajući kako je u doba krize ujedno osvijestila da online trgovinu više definitivno ne možemo nazivati poslovanjem budućnosti jer je ona itekako prisutna ovdje i sada.

Naša sugovornica pravi je primjer kako je upornim i marljivim radom moguće postići velike stvari. Njen glavni kanal širenja poklonika je usmena predaja odnosno dobra stara preporuka. Posljednjih mjeseci upravo je po preporuci stekla još širi krug Pinklecoljubaca, a nemamo razloga sumnjati da joj i budućnost nosi brojne štovatelje zdrave hrane.