mirko sarovicMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, najavio je da sutra kreće izvoz, odnosno prvi konvoj s mlijekom i mliječnim proizvodima iz BiH za Hrvatsku, odnosno EU.

“Time smo razuvjerili sve one koji nisu vjerovali da smo spremni sav posao odraditi za nekoliko mjeseci”, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Šarović navodi da je ostvaren napredak u vezi s pitanjem izvoza mesa i mesnih prerađevina, posebno u Tursku, kao i uspjeh u ispunjenju kvota koje će, kako kaže, omogućiti obnovu stočnog fonda BiH.

“To će dići na noge nekoliko pogona i stotine proizvođača u Bijeljini, Gradišci, Banjoj Luci, kao i konstantan rad aerodroma u Sarajevu i Banjaluci. Aerodrom Banja Luka opstaje zbog toga što smo omogućili da svaki dan ima najmanje dva leta za Tursku i tako ćemo omogućiti da naša zračna luka može opstati”, rekao je Šarović.

On kaže da je zadovoljan vanjsko trgovinskom razmjenom koju je BiH ostvarila u lipnju jer je prvi put od završetka rata izvoz premašio 800 milijuna KM.

“Prvi put u poslijeratnoj povijesti imamo 800 milijuna KM izvoza i pokrivenost uvoza izvozom s više od 60 posto”, rekao je Šarović. (oslobodenje.ba)