Grupa Sberbank preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora, priopćio je Sberbank u utorak.

“Dana 1. travnja 2019. godine, u okviru restrukturiranja Agrokorova duga, Sberbanku su pripali financijski instrumenti koji između ostalog daju prava na oko 40 posto neto imovine Fortenova grupe TopCo”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je Sberbank najveći vjerovnik Agrokora, s tražbinama od 1,1 milijarde eura te da se Agrokorov dug prema ruskim bankama procjenjuje na 1,3 milijarde eura, što je oko 30 posto ukupnog Agrokorova duga.

U ponedjeljak, 1. travnja, s radom je započela Fortenova grupa i preuzela poslovanje Agrokor grupe.

Time je uspješno implementirana nagodba vjerovnika Agrokora odnosno plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije. Naime, primjenom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, nad Agrokorom je 10. travnja 2017. godine otvoren postupak izvanredne uprave, a nagodba vjerovnika postala je pravomoćna u listopadu 2018. godine te je u skladu s nagodbom jučer poslovna cjelina s Agrokora transferirana na Fortenova grupu.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se “zrcali” na nova društva Fortenova grupe s novim imenom “plus” pa će se tako, primjerice, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd.

Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. (Hina)

Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak izvanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.

Uz Sberbank, koja je preuzela kontrolu nad 40 posto aktive Fortenova grupe, veće udjele imaju i ruska državna banka VTB, koja drži 7,5 posto, imatelji obveznica 25 posto, Zagrebačka banka 2,9 posto itd. (Hina)