Univerzalna sredstva za čišćenje kućanstva drže natpolovični udio u kategoriji (komadno i vrijednosno), ali su imala i najveći utjecaj na negativno prodajno kretanje u zadnjoj godini.

U posljednjih godinu dana, zaključno s listopadom 2018. godine, grupa proizvoda za čišćenje zabilježila je pad vrijednosne i komadne prodaje, najviše uslijed pada prodaje kategorije koja nosi više od polovice cjelokupne realizacije grupe, a to je kategorija univerzalnih sredstava za čišćenje kućanstva. Sredstva za osvježavanje WC kotlića i školjke sudjeluju s 27% udjela u ukupnoj prodaji proizvoda za čišćenje, dok 7% vrijednosne prodaje pripada proizvodima za čišćenje staklenih površina. Preostalih 8% ukupnog vrijednosnog prometa pripada sredstvima za čišćenje toaleta, namještaja, tepiha i tapisona te onima za uklanjanje prašine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 55% proizvoda za čišćenje pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz drogerije i trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 45% vrijednosne prodaje cjelokupne grupe proizvoda za čišćenje. U posljednjih godinu dana, zaključno s listopadom 2018. godine, vodeća tri proizvođača nose 47% vrijednosne prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Labud, Saponia, Unilever.