Senf – uz meso, za salatu ili marinadu

U proteklih 12 mjeseci (zaključno sa siječnjom 2009.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano oko 600 000 kg senfa čime je ostvarena dobit od oko 22 mil kuna.

Za ovu kategoriju nije potrebna posebna definicija što ona uključuje, no za svaki slučaj ćemo napomenuti da se analiza odnosi na proizvode od gorušice, sa sjemenakama (cijelim ili mljevenim), te na senfove s dodacima. Goruščica je biljka od koje se proizvodi gusta pasta koju poznajemo pod nazivom senf, a ovisno o vrsti sjemenke govorimo o žutom, smeđem ili crnom senfu.

Senf se najčešće koristi kao začin uz sve moguće vrste mesa ali je i neizostavni sastojak prilikom pripreme raznih vrsta jela, hladnih i toplih umaka, majoneze, preliva za salatu, jer svojim specifičnim okusom dodaje zaista famoznu notu velikom broju jela.

Umaci na bazi senfa, umaci sa senfom, majoneze sa senfom, povrće u senfu i drugi slični proizvodu ne ulaze u popis ove kategorije.

U praćenju kategorije nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja, cash&carry i kiosci.

Kategorija pokazuje rast iz godine u godinu. Zanimljiva je činjenica da senf pokazuje sezonalnost  i to povećanu konzumacija  u ljetnim i jesenskim mjesecima.

U proteklih 12 mjeseci (zaključno sa siječnjom 2009.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano oko 600 000 kg senfa čime je ostvarena dobit od oko 22 mil kuna. Gotovo cijelu kategoriju drže proizvodi bez dodataka, tek mali postotak kategorije (1%) nose  senfovi s nekim dodatkom.

slide11
Klikni i uvećaj

Senf se najviše kupuju u kanalu hipermarketa (trgovine s prodajnim prostorom iznad 1000m2), zatim  u supermarketima (trgovine s prodajnim prostorom iznad 200m2), potom u velikim trgovinama (trgovine s prodajnim prostorom između 50 – 199m2)  te na kraju u malim trgovinama (trgovine s prodajnim prostorom do 49m2).

slide22
Klikni i uvećaj

Analizirajući pakiranja prevladavajuća ambalaža je staklo, nakon kojeg slijedi plastika i na kraju tuba.  U staklenoj ambalaži najviše se kupuju staklenke od 200 – 299g (41%), te staklenke od 300 – 499g (39%). U plastičnoj ambalaži 57% drže pastična pakiranja od 100- 199g.

slide32
Klikni i uvećaj

Prodaja senfa po regijama pokazuje neke zanimljive podatke. Najviše se senfa kupuje u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj, a najmanje u Banovini. Vodeći proizvođači su Podravka, Nestlé i Jutro.

Analizirala: Tatjana Kovačević,
memrb-logo

Prethodni članakPodravka planira otvoriti pogone u BiH
Sljedeći članakNenad Banjac imenovan direktorom logistike InBeva za centralnu Europu