Povećana potrošnja poduprta padom cijena benzina u zadnjim danima prosinca i snažnija online kupovina rezultirali su boljim nego što se očekivalo završetkom dvomjesečne sezone blagdanskih kupovina u SAD-u, koju su obilježili veliki popusti i sporadična potrošnja.

ShopperTrak, koji prati koliko je kupaca posjetilo trgovine diljem Sjedinjenih Država, objavio je u četvrtak da je blagdanska potrošnja uvećana za 4,6 posto, što je više od 3,8-postotnog rasta koliko su očekivali u toj istraživačkoj tvrtki.

Ovih je dana analitička tvrtka RetailNext objavila, pak, da je kupnja u trgovinama pala za osam posto, ali da očekuju da će ukupno gledano prodaja u trgovinama i ona putem interneta porasti za 3,5 do 4,0 posto.

Unatoč velikim oscilacijama u podacima ShopperTraka i RetailNexta o kupovinama u trgovinama, sve je više ipak potvrda da je sezona za američke malotrgovce bila snažna.

“Imali smo blago zatišje nakon Dana zahvalnosti, no kada je počela Hanuka, svjedočili smo zahuktavanju prodaje u prosincu. Potom je nakon Božića uslijedio vrlo snažan vikend s povratkom kupaca u trgovine”, kazao je Bill Martin, utemeljitelj ShopperTraka.

Za neke stručnjake će ipak konačni uspjeh sezone ovisiti o tome koliko su malotrgovci zaradili.

“Mislim da će prava ocjena ove sezone blagdanske potrošnje biti izazovna profitabilnost malotrgovaca”, smatra Steven Barr, iz konzultantske tvrtke PwC.

Slaba prodaja za vikend nakon crnog petka i u super subotu, vikend uoči Božića, rezultirala je slabašnim prihodima u studenome i početkom prosinca. No, znatna sniženja cijena u kategorijama proizvoda poput potrošačke elektronike i oprema za kućanstva omogućila je snažniji završetak sezone.

Nakon slabijeg početka sezone, i kupovina odjeće ojačala je u prosincu, pokazali su podaci. Američki maloprodajni lanci za tinejdžere American Eagle Outfitters Inc i Aeropostale Inc objavili su da im je tromjesečje prazničnih kupnji bilo bolje nego što su očekivali.

Prema podacima fonda usmjerenog ulaganjima u maloprodajni sektor Customer Growth Partners, prodaja u trgovinama i putem interneta porasla je za 3,9 posto, čime su nadmašena njihova očekivanja o 3,5-postotnom rastu.

Craig Johnson, predsjednik Customer Growth Partnersa, kazao je da je prodaja u trgovinama koje posluju najmanje godinu dana za većinu bila smanjena između jedan i 10 posto, no da većina tradicionalnih malotrgovaca s e-trgovinskim poslovanjem uključuje i online prodaju.

“Kada se dodaju prihodi od prodaje putem interneta, za većinu malotrgovaca to znači da su više-manje na razini godine ranije ili u laganom plusu”, kazao je.

JC Penney Company Inc najavio je, nakon objave rasta blagdanskog prometa za 3,7 posto, za 2015. godinu zatvaranje približno 40 trgovina u sklopu godišnjeg programa gašenja onih s nezadovoljavajućim rezultatima.

Tvrtka Family Dollar, čija je prodaja u trgovinama koje posluju najmanje godinu dana pala za 0,4 posto u tromjesečju do 29. studenoga, u četvrtak je objavila da je u 2014. godini zatvorila 377 trgovina. (SEEbiz / Hina)