Najmoćniji lijekovi na planetu nalaze se u hrani i začinima, pa iako se ne mogu patentirati niti će se ikada provoditi višemilijunske kliničke studije na ljudima kako bi se dokazala njihova učinkovitost, koriste se od davnina, kako za njegu tijela, tako i za prevenciju i liječenje bolesti. Ono što je najnevjerojatnije je da se mnogi od tih najjačih biljnih ili prirodnih saveznika nalaze u našim vrtovima ili voćnjacima. Upravo zato je tvrtka Matičnjak sativa d.o.o. sa svojim brendom Matičnjak krenula u avanturu proizvodnje jednostavne, prirodne i zdrave hrane. Prva linija proizvoda je paleta hladno prešanih ulja, koja je i danas najcjenjenija na lokalnom tržištu, a ubrzo je osmišljena i linija funkcionalnih pripravaka na bazi meda. Sinergija ljekovitog bilja i meda omogućuje da se med iskoristi kao medij i biokatalizator za aktivne principe ljekovitog bilja koji su na ovaj način najbolje iskoristivi za naš organizam.

Nije nevažno ni to što je med savršen konzervans, ali on je i puno više od toga. Za početak, med je cjelovita namirnica koja se sastoji od čitavog niza složenih spojeva od kojih su mnogi dobro poznati (makronutrijenti, mikronutrijenti, enzimi, probiotici, prebiotici…) i drugih čija je uloga još uvijek tajna, odnosno nije razjašnjena. Čak je i “šećer” u medu koji bismo zbog šećernog ekvivalenta mogli pogrešno izjednačiti sa šećerom iz šećerne trske složena mješavina monosaharida, glukoze i fruktoze. Med je bio primarni koncentrirani zaslađivač sve do 1800-ih kada započinje industrijska proizvodnja šećera iz šećerne trske. Slike ljudi koji traže med pronađene su u špiljama u Španjolskoj i stare su najmanje 8000 godina, a pretpostavljamo da naša ljubav prema medu seže i mnogo dulje – radi se o stotinama tisuća, ako ne i milijuna godina. Bez obzira na točno vrijeme uvođenja meda u ljudsku prehranu iz perspektive evolucijske biologije i prehrane, jasno je da je naše tijelo imalo beskonačno više vremena za prilagodbu medu nego šećeru.

Osim izravnog antimikrobnog djelovanja, med potpomaže borbu s infekcijama poticanjem rada imunološkog sustava. Matičnjak je među prvima u Hrvatskoj počeo s proizvodnjom hladno prešanog ulja crnog kima i slijedom toga prvi je pripravak na bazi meda bio funkcionalni med “Nigela”, namijenjen borbi protiv alergija. Crni kim izuzetno dobro djeluje na dišne organe jer zapravo širi bronhije i djeluje protuupalno pa smo ga dodali u sastav funkcionalnom medu “Četiri lopova”. Ovaj pripravak sadrži najbolje prirodne agente za borbu protiv infekcija, med, kadulju, ružmarin, majčinu dušicu, matičnjak i crni kim. Navedena kombinacija impresivnog ljekovitog bilja snažan je preventivni štit našega zdravlja, a s druge nas strane oslobađa od napetosti i spretno održava ravnotežu uma, tijela i duha. Slobodno možemo reći da Četiri lopova “kradu” sve što smeta našemu zdravlju!

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!