Američki maloprodajni div WalMart izvijestio je o skromnom rastu prihoda u prvom tromjesečju tekuće fiskalne godine, objašnjavajući ih značajnim ulaganjima u veće plaće radnika i bolje iskustvo kupovine.

Walmart - trgovinaPrihodi najveće maloprodajne kompanije u svijetu porasli su u prvom tromjesečju fiskalne 2017. godine 0,9 posto, na 115,9 milijardi dolara. Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, uvećani su četiri posto i iznosili su 119,4 milijarde dolara.

Neto dobit smanjena je 7,8 posto, na 3,1 milijardu dolara, pokazuje izvješće objavljeno u četvrtak.

Rezultati se nadovezuju na niz razočaravajućih izvješća američkih maloprodajnih kompanija, poput Targeta i Macy’sa.

U listopadu prošle godine WalMart je snizio procjenu dobiti radi pojačanih ulaganja u fiskalnoj 2017. godini, od nekih 1,5 milijardi dolara, koje su ciljali usmjeriti u veće plaće zaposlenih te u bolje uvjete kupnje u trgovinama radi privlačenja kupaca.

Tako su poboljšali režim održavanja čistoće na parkiralištima, te sustav izlaganja svježe hrane i upravljanja zalihama, naglasio je čelnik WalMartovog odjela na matičnom američkom tržištu Greg Foran.

“Postupno unapređenje tih stotinjak aspekata kupovine osigurat će kupcima bolje iskustvo kupovanja i uz malo sreće češće će dolaziti u trgovinu i stavljati u kolica više od jednog artikla”, dodaje Foran.

Među kupcima u SAD-u još uvijek prevladava “osjećaj neizvjesnosti”, unatoč povoljnim ekonomskim uvjetima poput niske nezaposlenosti i relativno niskih cijena benzina, dodaje financijski direktor Brett Biggs.

Kompanija je značajno pojačala ulaganja i u internetsku prodaju u sklopu nastojanja da se uspješnije nosi s konkurencijom poput Amazona i ostalih.

Tako su u prošlogodišnjem listopadu najavili da će povećati ulaganja u internetsku prodaju sa 700 milijuna dolara u 2015. na 900 milijuna dolara u ovoj godini, te na projiciranih 1,1 milijardu u 2017.

WalMart još čeka puni rezultat tih ulaganja koji zasada nije ispunio očekivanja. Povećanje prodaje putem Interneta za sedam posto na globalnoj razini “nije snažno kao što smo očekivali”, ističe Biggs.

U savjetodavnoj tvrtki specijaliziranoj za maloprodajne kompanije Columino tumače da je WalMart “zapravo tek krenuo na putovanje” koje bi trebalo rezultirati suvremenijom infrastrukturom za doba pametnih telefona. Promjene zahtijevaju velika ulaganja, što će nužno nagristi dobit u kratkoročnoj perspektivi, napominju u Columinu. (SEEbiz.eu/Hina)