zlatna-kosarica-pobjednici-svi-ftd 777Konzum je dobitnik nagrade za trgovca godine, dok je Podravka osvojila priznanje za najboljeg proizvođača. Društveno odgovorna kompanija godine je dm-drogerie markt, najbolji proizvod je Ožujsko pivo, TEHNO-RON najbolji mali trgovac, a IN2 tehnološki dobavljač godine

U organizaciji magazina Ja TRGOVAC na velikoj svečanosti, održanoj 5. svibnja u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, dodijeljene su nagrade za najbolje predstavnike maloprodaje i industrije robe široke potrošnje u 2015. godini. Za šest različitih kategorija pristiglo je ukupno 35 prijava, među kojima je najveći odaziv zabilježila kategorija za najbolji proizvod s čak 12 prijava.

Priznanje “Trgovac godine” zaslužio je trgovački lanac Konzum koji je dobio najviše glasova žirija u čijem se sastavu nalazilo 14 stručnjaka iz vodećih institucija i tvrtki koje prate ova gospodarska područja.

bullet-zlatna-kosaricaNagrada “Proizvođač godine” otišla je u ruke koprivničke prehrambene kompanije Podravka, dok je dobitnik priznanja “Društveno odgovorna kompanija godine” drogerijski lanac dm-drogerie markt.

Nagrade su dodijeljene u još tri zanimljive kategorije. “Mali trgovac godine” postala je zagrebačka tvrtka TEHNO-RON, priznanje “Proizvod godine” pripalo je Ožujskom pivu Zagrebačke pivovare, a “Tehnološki dobavljač godine” je tvrtka IN2.

Sve kategorije nagrada odnosile su se na poslovna ostvarenja u 2015. godini pri čemu su osobito vrednovani doprinosi u pogledu kvalitete investicija, otvaranja novih prodajnih objekata i novih radnih mjesta, ulaganje u proizvodne pogone, provedene akvizicije te ukupan doprinos unapređenju sektora kroz stvaranje dodane vrijednosti za tržište i potrošače.

DOBITNICI NAGRADA
“Nagrada Trgovac godine je nagrada za predani rad svih 14.000 zaposlenika Konzuma i na najbolji mogući način zaokružuje sve uspjehe i iskorake realizirane u prošloj godini. Od završetka integracijskog procesa s Mercatorom pa sve do otvorenja Super Konzuma Radnička – flagship trgovine i Konzum klika kao nove online prodavaonice, cijela prošla godina u Konzumu je obilježena velikim radom usmjerenim na unapređenje našeg poslovanja. Dodatna čast je što navedena nagrada dolazi od struke uslijed čega je ovo priznanje još veće i značajnije te se ovim putem želim zahvaliti žiriju na tome što su prepoznali naš rad i zalaganje. Nagrada za najboljeg trgovca 2015. godine za sve nas u Konzumu bit će i dodatni poticaj da nastavimo u istom smjeru inovacija, modernih maloprodajnih standarda i najboljih svjetskih praksi te tako i u ovoj godini postignemo uspješne poslovne rezultate i iskorake”, izjavio je prigodom preuzimanja nagrade za trgovca godine Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

Osim dobitnika, u finalu su se nalazili renomirani trgovački lanac Spar Hrvatska i vodeći drogerijski lanac dm-drogerie markt.

U konkurenciji đakovačkog Meteora i PIK Vrbovca, priznanje za najboljeg proizvođača u 2015. godini osvojila je prehrambena kompanija Podravka. Nagradu je u ime Podravke preuzela članica Uprave Olivija Jakupec te je pritom izjavila: “Protekla godina je za Podravku bila i više nego uspješna. Ostat će zapamćena po cijelom nizu uspješnih projekata poput akvizicije slovenskog Žita, provedenoj dokapitalizaciji, pokretanju druge faze internacionalizacije te ostvarenju rekordnih poslovnih rezultata.”

Podravka se probila i u finale za nagradu Društveno odgovorna kompanija godine, zajedno s tvrtkom Coca-Cola HBC Hrvatska, a nagradu je osvojio dm-drogerie markt. Titulu “Mali trgovac godine” ponijela je zagrebačka tvrtka TEHNO-RON, a među tri najbolja našli su se još i Vema export-import iz Zagreba i Ingro iz Delnica.

U kategoriji tehnoloških dobavljača najviše glasova žirija osvojila je tvrtka IN2, ispred tvrtki mStart iz Zagreba i Alarm automatika iz Rijeke. I na kraju, ali nikako najmanje važno, spomenuta je i velika borba u kategoriji “Proizvod godine”, gdje je Ožujsko pivo odnijelo pobjedu ispred Baranjskog kulena tvrtke Belje te brenda Čarli zagrebačkog Labuda iz sastava grupacije Meteor.

POZITIVNI PRIMJERI
Maloprodaja u Hrvatskoj je već dugi niz godina jedno od najkompetitivnijih tržišta među svim gospodarskim sektorima. Svi koji na tom tržištu djeluju te pritom unapređuju svoje poslovanje prilagođavajući se stalnim promjenama, strelovitom razvoju tehnologije, ali i promjenama u stavovima i navikama potrošača, odavno su zaslužili priznanje. Unapređujući svoje poslovanje trgovci su doprinijeli razvoju cijeloga sektora trgovine na malo, ali i gospodarstva u cjelini.

lead01-kosaricaStoga smo, kao medij koji je svjedočio razvoju ove djelatnosti od početka krize, mišljenja kako je došlo krajnje vrijeme da se taj doprinos prizna i prepozna putem dodjele nagrade “Zlatna košarica” za trgovca godine. Trgovac godine je nagrada koja se dodjeljuje maloprodajnim tvrtkama na tržištu robom široke potrošnje u Republici Hrvatskoj.

Prijavljeni trgovački lanci u dostavljenim su obrazloženjima prikazali svoj doprinos razvoju tržišta maloprodaje u 2015. godini pri čemu se prvenstveno promatrala kvaliteta investicija u otvaranje novih prodajnih objekata i radnih mjesta, kvalitetan odnos prema zaposlenicima i kupcima te pokretanje novih maloprodajnih kanala i inovacija u svim vidovima poslovanja. S druge strane, ne treba previše naglašavati da je domaća proizvodnja u jednakoj mjeri važna kao i maloprodaja i da se u interakciji ova dva sektora postiže višestruka dodana vrijednost za hrvatsko gospodarstvo.

Zbog toga je i nagrada “Proizvođač godine” jednako vrijedna u isticanju pozitivnih ostvarenja domaćih proizvodnih tvrtki koje uspješno posluju ne samo na domaćem nego i na regionalnom i svjetskom tržištu. Proizvođač godine tako je nagrada koja ima za cilj prepoznati lidere u hrvatskom proizvodnom sektoru te im odati zasluženo priznanje izvrsnosti. Nagrada je namijenjena proizvodnoj tvrtki iz područja industrije robe široke potrošnje koja je u protekloj godini pokazala najviše u pogledu unapređenja postojećeg poslovanja, odgovaranja na zahtjeve i potražnju tržišta, otvaranja novih poslovnih prilika, zapošljavanju novih radnika i realizaciji drugih relevantnih pokazatelja uspješnosti.

Kako je društveno odgovoran odnos spram potrošača, zaposlenika i društvene zajednice postao neizostavan segment poslovanja svih tvrtki na tržištu koje se svakodnevno nalaze pod budnim okom javnosti, nagradom za društveno odgovornu kompaniju godine željelo se pronaći trgovca, distributera ili proizvođača robe široke potrošnje koji se u protekloj godini osobito istaknuo brigom za zajednicu u kojoj posluje.

Promatralo se društveno odgovorne akcije, donacije i druge oblike humanitarnih aktivnosti kao i svi projekti usmjereni na zaštitu okoliša te sve druge aktivnosti koje su za cilj imale boljitak potrošača, zaposlenika i šire društvene zajednice. Mali trgovac godine je kategorija koja prepoznaje ostvarenja malih trgovačkih tvrtki i obrtnika trgovaca u danas iznimno otežanom poslovanju za ovaj segment maloprodaje koji ima izuzetan značaj za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini.

kosarica-gala-veceraMala trgovina je presudno važan sektor, kako za opskrbu ruralnih područja Republike Hrvatske, tako i neizostavan dio turističke ponude i prepoznatljivosti našeg destinacijskog proizvoda. Proizvod godine je priznanje koje se dodjeljuje sasvim novom proizvodu, ponovnom lansiranju, novoj formulaciji, kreativnom pakiranju, ekstenziji brenda ili unaprijeđenom pristupu brenda na tržištu.

U tom smislu ova nagrada prepoznaje istaknuta ostvarenja FMCG proizvoda u njihovom odgovoru na promjene u maloprodaji i potrebama potrošača. U izbor su ulazili proizvođački brendovi, ali i privatne marke trgovačkih lanaca na hrvatskome tržištu. Imajući u vidu sve veći utjecaj tehnologije na poslovanje maloprodaje i industrije robe široke potrošnje, odlučili smo se i za dodjelu nagrade za tehnološkog dobavljača godine.

Cilj je bio istaknuti tehnološkog dobavljača ili razvojni tim u sklopu maloprodajne ili FMCG tvrtke čije su inovacije u 2015. godini u najvećoj mjeri unaprijedile prodaju, profitabilnost, efikasnost i reputaciju maloprodavača, distributera ili proizvođača u ovim sektorima.

VIDIMO SE DOGODINE!
Zlatna košarica je projekt koji je ove godine imao svoju premijeru, a glavni je cilj bio skrenuti pozornost javnosti na važnost sektora maloprodaje i industrije robe široke potrošnje za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. U tom smislu možemo reći kako ove nagrade predstavljaju priznanja za cijele ove sektore i za sve tvrtke koje uspješno posluju unatoč ne baš lakim gospodarskim okolnostima.

izjave pokroviteljaizjave pokrovitelja-02Dodjelom nagrade željelo se istaknuti pozitivne primjere, pokazati da takvih primjera ima u hrvatskom poduzetništvu i da su to primjeri koje treba slijediti i podržavati. S obzirom na veliki broj prijava vodećih predstavnika u svim kategorijama, uistinu možemo reći kako smo u tome uspjeli, a povratne informacije sa samog događanja od strane sudionika i gostiju bile su više nego pohvalne.

lead02-kosaricaNo, to ne znači da ćemo spavati na lovorikama, nego je pred nama zadatak da iduće godine napravimo još kvalitetniji posao. Inače, koncepcijski slične nagrade postoje na razvijenim europskim tržištima te smo, vođeni mišlju kako i hrvatsko tržište treba slijediti takve pozitivne primjere, odlučili organizirati nagradu kojoj smo dali naziv Zlatna košarica jer je upravo potrošačka košarica simbol i zajednički nazivnik ne samo maloprodaje nego i cjelokupne industrije robe široke potrošnje.

Žiri nagrade Zlatna košarica bio je sastavljen od vodećih stručnjaka koji, svaki u svom području djelovanja, najbolje poznaju ovaj sektor. Tu su bili predstavnici sektorskih institucija (Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore), zatim Sindikata trgovine Hrvatske, vodećih svjetskih konzultantskih kuća kao što su Deloitte i PricewaterhouseCoopers, potom Ekonomskog instituta, Zagreb, Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, te najcjenjenijih agencija za istraživanje tržišta (GfK, Hendal, Ipsos, Nielsen i Valicon).

Kandidati su za sve kategorije za koje se prijavljuju bili obvezni popuniti obrazac prijave te argumentirati svoju kandidaturu u formuliranom obrazloženju s naglaskom na najvažnije aspekte poslovanja u 2015. godini. Bio je to svakako zahtjevan zadatak pa se ovom prilikom još jednom zahvaljujem svim kolegama koji su se svojski potrudili i uz svoje svakodnevne obveze uspjeli dostaviti uistinu bogate argumentacije koje su našem žiriju olakšale posao.

Također, želim se zahvaliti svim kolegama iz žirija na njihovom odgovornom pristupu te svim organizacijskim partnerima i gostima svečanosti Zlatna košarica. Do sljedeće godine, srdačno vas sve pozdravljam!

Goran Pavlovic- potpis - jatrgovac