Slovenci neće kupiti IMI, skratit će se radni tjedan

Proizvodnja svinjskog i junećeg mesa u IMI-ju smanjena je 10 posto, a prerađevina pet posto

Premda su još prije nepunih godinu dana poslovodstava Mesne industrije Primorske, MIP-a, iz Nove Gorice i Ivanečke industrije mesa razgovarala o unapređivanju poslovne suradnje, a otvoreno se govorilo o Slovencima kao najizglednijim kupcima ivanečke tvrtke, sada je sasvim sigurno da od te akvizicije neće biti ništa. Zbog nelikvidnosti i velikog duga bankama i dobavljačima, koji više nije mogao podmirivati, MIP je nedavno završio u stečaju.

MIP nije ostao dužan
Srećom, kaže direktor IMI Dragutin Mostečak, MIP ivanečkim mesoprerađivačima nije ništa ostao dužan, tako da se njegovi problemi nisu odrazili na položaj Industrije mesa, koji je u kriznim uvjetima i sam po sebi dovoljno težak.

– Počeli smo osjećati posljedice krize. Proizvodnja svježeg svinjskog i junećeg mesa u padu nam je deset posto, a u proizvodnji mesnih prerađevina bilježimo smanjenje pet posto.

Traže jamstva
Likvidnost nam je poremećena, najviše zbog toga što se produljilo vrijeme naplate potraživanja. U velikoj mjeri otežano nam je i uvozno poslovanje jer se od nas traže čvrsta jamstva plaćanja, kakvih prije nije bilo. Zbog toga tražimo akreditive i jamstva, kako bismo robu uopće mogli dobiti – ističe Mostečak.

Premda su smanjeni i proizvodnja i plasman, poslovodstvo IMI zasad ne razmatra najnepopularniju mjeru – otpuštanje radnika.

– Pokušat ćemo zadržati sva 173 zaposlena, a pogorša li se još situacija na tržištu, ići ćemo na skraćivanje radnog vremena i radnog tjedna – poručio je direktor Mostečak.

Prethodni članakKraš u prvom tromjesečju povećao izvoz 4, Koestlin 30%
Sljedeći članakPromet od trgovine na malo manji za 16,6 posto