Dubravko Folnović – Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec

Počeli smo s izvođenjem prvog investicijskog sklopa na razini Grupe Perutnina Ptuj u okviru kojega teku i investicije u Hrvatskoj. Trenutno u Čakovcu završavamo investiciju od šest milijuna eura kojom ćemo udvostručiti kapacitete klaonice s 2.000 na 4.000 komada pilića na sat. Povećavamo i broj kooperanata s kojima radimo pa slijedom toga planiramo rast primarne proizvodnje u ovoj godini za 50 posto te u konačnici udvostručenje ukupne proizvodnje, ističe Dubravko Folnović, direktor kompanije Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Dubravko Folnović diplomirao je marketing na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. godine. Svoju poslovnu karijeru započinje godinu kasnije kada dolazi u Gastro Grupu gdje ubrzo postaje direktor prodaje i nabave. Najduži dio svoje karijere proveo je u sustavu Lactalisa kao direktor prodaje za Hrvatsku i regiju te je u periodu 2012. – 2014. obnašao i funkciju direktora Dukata Slovenije. U ožujku 2016. godine postaje glavni izvršni direktor tvrtke Adria Snack Company, joint venture društva Francka i Intersnacka, na kojoj ostaje sve do kolovoza 2019. godine kada dolazi na sadašnju poziciju glavnog direktora Perutnine Ptuj – PIPO Čakovec. “Ekonomske sam struke i sada sam već više od 15 godina u FMCG sektoru jer volim ovu dinamiku, brzinu, promjene koje se događaju iz godine u godinu. Dok postoji mogućnost vlastitog utjecaja na trendove i uspjeh kompanije te dok su vidljivi rezultati upravljanja kompanijom ispunjena su moja očekivanja u poslu!”, naglašava Folnović.

U Perutnini Ptuj – PIPO Čakovec nalazite se na čelnoj poziciji skoro godinu dana. Kako biste ocijenili ovaj period?
Moje iskustvo prijašnjih pozicija i drugih kategorija FMCG sektora pomoglo je bržem i boljem razumijevanju svih procesa i detalja ove izuzetno brze industrije, ali i otvorilo put prema novim saznanjima te novom vrijednom iskustvu. Mesna industrija je specifična zbog duljine cjelokupnog lanca vrijednosti i slična je mliječnoj industriji, dok snack ima neke svoje izazove, zakonitosti i brzinu. Specifičnost svježeg kanala je upravo velika brzina, prisutan je snažan utjecaj vanjskih faktora i tu dolazi do izražaja brzina reakcije i donošenja odluka na svim razinama odlučivanja. Radimo uistinu velike promjene i već u ovih nepunih 12 mjeseci kompanija je puno drugačija nego što je bila.

Promijenili smo tim u rukovodećem kadru počevši od žive i primarne proizvodnje pa sve do prerade svježeg mesa i komercijalnog direktora. Počeli smo uspostavljati novi, drugačiji proces rada. Puno procesa smo promijenili unutar lanca vrijednosti, kako u samoj proizvodnji, tako i u prodaji i distribuciji. U proteklih šest mjeseci zatvorili smo 18 naših maloprodajnih trgovina, preusmjerili fokus prodaje, pomladili kadar te otvorili nekoliko velikih projekata. Sve u svemu, pokrenuli smo puno promjena nakon dugog vremena stagnacije.

Kako ste se prilagodili stupanju na snagu strogih epidemioloških mjera te na koji ste način optimizirali svoje poslovanje?
Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec dio je izuzetno važnog domaćeg prehrambenog sektora, koji je jedna od ključnih infrastrukturnih sastavnica države, poput zdravstva, energetike i drugih. U izvanrednim situacijama epidemije koronavirusa kompanija je imala nesmetan tijek proizvodnje i neprekidnu opskrbu tržišta domaćim hrvatskim proizvodima. Istodobno, dosljedno smo provodili sve preventivne mjere poduzete za ograničavanje širenja virusa i pratili upute javno-zdravstvenih institucija, kako u proizvodnji, tako i u ostalim sektorima od upravljačkog do kadrovskog.

Kao lokalni proizvođač i kao jedna od rijetkih prehrambenih tvrtki s integriranim proizvodnim procesom osigurali smo sigurnost, kvalitetu i sljedivost proizvoda u cijelom lancu od polja do stola svaki dan, pa čak i za vrijeme epidemije koronavirusa. Kroz dobru suradnju i partnerstvo s uzgajivačima, dobavljačima i poslovnim partnerima, posebno trgovcima, zajednički radimo na tome da i u potencijalno novim otežanim uvjetima građanima svakodnevno nudimo prave proizvode na policama.

Epidemija je ponešto usporila ili odgodila određene aktivnosti, projekte, te dovela do fokusiranja proizvodnje na ključne proizvode, ali smo i u tim uvjetima uspjeli realizirati zadane ciljeve i osigurati dovoljne količine svježeg mesa i mesnih proizvoda hrvatskim potrošačima.

Mesna industrija strateška je grana prehrambene industrije i od ključne je važnosti za cijelu državu i naše građane. Sredinom lipnja imali smo veliko širenje zaraze koronavirusom u jednoj velikoj njemačkoj tvornici za preradu mesa. Što vi činite u okviru Grupe kako do nečega sličnog ne bi došlo u vašim proizvodnim pogonima?
U Hrvatskoj vrijede sve mjere kontrole kao i u drugim europskim zemljama. Već smo naveli poštivanje preporuka i mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, ali isto činimo i za sve druge potencijalno opasne zaraze i kontaminacije.

Jedna od temeljnih postavki grupacije je biosigurnost i kontrola farmi i proizvoda. Danas imamo sve certifikate koji potvrđuju najviše standarde kvalitete i sigurnosti. Međutim, i dalje želimo unaprijediti kontrolu, stupanj higijene i opremljenosti farmi jer o tome ovisi naša proizvodnja i dostupnost proizvoda. Kvaliteta kooperanata mora biti u svakom pogledu na najvišoj razini pa nekoliko veterinara na terenu svakodnevno obilazi kooperantske farme. Jako je to kompleksno jer se s kooperantima prirast prati svakodnevno te oni praktički predstavljaju integralni dio kompanije. Ako oni imaju problem imamo ga i mi i rješavamo to zajednički. Cijela proizvodnja Perutnine Ptuj – PIPO Čakovec temelji se na integriranom sustavu KSS (kvaliteta, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje hrane od polja do stola strogo kontrolirani.

Vratimo se sada malo unatrag. Početkom prošle godine međunarodna poljoprivredno-industrijska grupacija MHP preuzela je Perutninu Ptuj. Kako je ulazak u sastav ove velike grupacije utjecao na organizaciju poslovanja Grupe Perutnine Ptuj?
Kada smo postali dio grupe MHP došlo je i do udruživanja iskustava i znanja. Svakako su te sinergije pozitivno utjecale na poslovanje cijele Grupe Perutnine Ptuj te smo zajedno doveli poslovne rezultate na iznimno visoku razinu u 2019. koji su bili osnova i za postavljanje planova za ovu godinu. Vlasnik je uvidio i potencijal cijele regije jugoistočne Europe, gdje Slovenija ima jako dobre udjele i prodaju, a u BiH, Hrvatskoj i Srbiji ti su udjeli manji i ima dosta potencijala za rast.

Možemo li u kratkim crtama predstaviti MHP grupaciju?
Ukrajinska tvrtka MHP Holding jedan je od najvećih europskih proizvođača svježeg pilećeg mesa koji želi učvrstiti svoju vodeću poziciju, a s akvizicijom Perutnine Ptuj došla je na europsko tržište i s primarnom proizvodnjom. Ukrajinski MHP ima sjedište u Kijevu, a izlistan je na Londonskoj burzi. Prema podacima za 2018. godinu, dakle prije akvizicije, MHP je imao ukupno 28.500 zaposlenih te je ostvario prihod od 1,6 milijardi dolara, od čega 59 posto u izvozu, te neto dobit od 128 milijuna dolara. U Ukrajini obrađuju 370 tisuća hektara zemlje te drže 15 posto tamošnjeg tržišta mesnih prerađevina.

Povodom akvizicije najavljen je investicijski ciklus od oko 200 milijuna eura u proizvodnju tijekom narednih pet godina. Kako se odvijaju ovi planovi te je li koronakriza utjecala na njihovu realizaciju?
Počeli smo s izvođenjem prvog investicijskog sklopa na razini Grupe Perutnina Ptuj u okviru kojega teku i investicije u Hrvatskoj. Trenutno u Čakovcu završavamo investiciju od šest milijuna eura kojom ćemo udvostručiti kapacitete klaonice s 2.000 na 4.000 komada pilića na sat, a usporedo s time povećavamo i broj kooperanata. Drugi važan segment je lanac opskrbe koji smo kompletno promijenili. Proizvodnju pilića, valionicu i transport krme stavili smo in-house. Puno procesa smo promijenili unutar lanca vrijednosti, od proizvodnje do prodaje i distribucije. U sklopu investicijskog ciklusa uložili smo sredstva u obnovu naših šest farmi pilića. Imamo i šest novih kooperanata, a jedan od njih spada u skupinu velikih farmera jer posjeduje čak 14 farmi. Sve skupa, riječ je o zaokruženom procesu baziranom na najmodernijoj tehnologiji koji ide od proizvodnje pilića pa sve do bioenergije.

Inzistiranje na kvaliteti, sigurnosti i sljedivosti, potom domaća hrvatska proizvodnja koja zapošljava lokalnu radnu snagu i kooperante, brza reakcija na potrebe potrošača i promjene na tržištu te know-how grupacije i vlasnika kao najvećeg proizvođača mesa peradi u Europi konkretne su prednosti Perutnine Ptuj – PIPO Čakovca u odnosu na ostale ponuđače u sektoru mesa peradi.

Koliko je ukupno farmera u kooperantskom sustavu Perutnine Ptuj – PIPO Čakovca?
Trenutno surađujemo sa 70 kooperanata. Kao što sam naglasio, njihov broj planiramo i dalje povećavati kako bismo primarnu proizvodnju ove godine povećali za 50 posto. Postojeći kapaciteti bili su premali te s ovim investicijama stvaramo uvjete za udvostručenje naše proizvodnje do kraja tekuće godine.

Predstavite nam vaš proizvodni proces koji praktički “kreće od jajeta”. Kakve su preferencije potrošača pilećeg mesa te kako se vi tome prilagođavate?
Proizvodni proces za nas počinje od jajeta, pa valionice, preko jednodnevnih pilića i broja koji će ući u tov, s praćenjem mortaliteta, veterinarske kontrole, preko prijevoza pilića na farmu, tova i rasta, pa vraćanja u klaonicu i zatim proizvodnje svježega mesa i drugih proizvoda. Svježu piletinu moramo isporučiti na police u prvoj trećini vrlo kratkog roka trajanja koji je šest do osam dana.

Trendovi idu u smjeru kontrole porijekla te prehrane pilića odnosno uzgoja. Međutim, pojavljuje se i sve više trendova kao što je organski, podni uzgoj, manje masnoće, bez konzervansa i aditiva, s vitaminima i mineralima, dijetalnim vlaknima i probioticima. Slijedeći najrelevantnije standarde za mesnu industriju razvijamo proizvode koji su zdravi, u skladu sa svim zakonskim normama i zahtjevima potrošača, a nadogradili smo ih i s našim najstrožim standardima kvalitete, sigurnosti i sljedivosti. Grupa Perutnina Ptuj i u tome prati trendove te među prvima u regiji postavlja standarde uzgoja s kontroliranim porijeklom, a Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec prati te standarde i trendove te ćemo ih kroz najavljene investicije još i više unaprijediti.

U sklopu preuzimanja priopćeno je kako novi vlasnici predviđaju daljnji razvoj postojećih proizvoda i jakih brendova, kao i rast prodaje u Sloveniji i široj regiji.

Novi vlasnik, MHP Holding, ima svoje specifičnosti i svoj način rada, ali ima isti cilj kao i Grupa Perutnina Ptuj, a to podrazumijeva širenje poslovanja, razvijanje brendova i povećanje dobiti. Brend Poli je definitivno na prvom mjestu u kompaniji i u svijesti potrošača i to već punih 45 godina. Domaći i strani potrošači dobro poznaju Poli i kupuju svaki dan u svim trgovinama širom Hrvatske, ali i u svijetu od Švedske, Dubaija pa do SAD-a. Uz to, u segmentu svježeg mesa moram istaknuti brend Perutnina Ptuj te posebno Međimursko pile, koji je sve važniji proizvod u domaćinstvu tradicionalne ali i suvremene domaćice.

Osim toga, naši domaći potrošači mogu birati između odličnih brendova kao što je Slim&Fit linija šunki bogatih proteinima i s niskim udjelom masti, Extra posebne kobasice i hrenovke te Natur linija proizvoda svježeg mesa. Iako se radi o cjelogodišnjem asortimanu, tijekom ljeta aktivno radimo i na liniji mariniranih proizvoda pod brendom Piknik. Nadalje, naši brendovi Poli i Extra razvili su se u više kategorija: posebne kobasice, naresci, šunke te hrenovke.

Na kojim su sve tržištima prisutni proizvodi Perutnine Ptuj te koje su vam najvažnije izvozne destinacije?
Grupa Perutnina Ptuj ima proizvodne pogone u četiri zemlje – u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji – te izvozi u više od 20 zemalja svijeta. Mi u Hrvatskoj zbog ograničenosti kapaciteta izvozimo u četiri zemlje i to prerađevine te na svakom od tih tržišta svojom kvalitetom i uslugom pokušavamo zadovoljiti potrošače u svim kanalima prodaje. Zasad smo u Perutnini Ptuj – PIPO Čakovec fokusirani na naše domaće tržište i hrvatski nam je potrošač najvažniji.

Trendovi koji su prisutni u zadnjih nekoliko godina sve su zahtjevniji i mijenjaju se vrlo brzo. Tako i mi slijedimo trendove na domaćem i međunarodnom tržištu, a snagu i vjerodostojnost crpimo unutar grupe Perutnine Ptuj. Također, prema zahtjevu naših poslovnih kupaca asortiman se razvija dalje u premium segment od slobodnog uzgoja do polupripremljenih i polugotovih proizvoda, narezaka i otkoštenog mesa, kako bi i partnerima i potrošačima omogućili brzu i jednostavnu pripremu uz vrhunsku kvalitetu i okus jela.

Koliki je vaš udio na hrvatskom tržištu?
Naš udio na svježem mesu je oko 20 posto, a u preradi više od 25 posto. Prodaja pilećeg mesa u proteklim godinama bilježi godišnji rast od 5-6 posto, a razlozi za takva kretanja su višestruki – zbog pojave svinjske kuge te poskupljenja svinjetine od 20-30 posto, ali i okretanja potrošača prema piletini koja se bolje uklapa u njihove sve osvještenije obrasce prehrane. Zbog svega toga možemo reći kako na našem tržištu potražnja raste te da ima dovoljno prostora za sve domaće proizvođače.

Kada biste povukli paralelu sa svojim prijašnjim poslovima u mliječnoj industriji i proizvodnji slanih grickalica, koje su sličnosti, a koje različitosti s proizvodnjom mesa i prerađevina?
Svima je zajednička brzina koja se samo odvija u različitim dijelovima procesa, bilo da je riječ o proizvodnji, planiranju, inovacijama ili nekom drugom poslovnom segmentu. Najzahtjevnija je definitivno mesna industrija jer je lanac vrijednosti daleko duži i kompleksniji od svih ostalih, a rokovi izuzetno kratki. S druge strane, svježe meso i mesni proizvodi spadaju u primarne prehrambene potrebe ljudi, dok se za grickalice kreira potražnja, promoviraju inovacije i traže nova rješenja za rast i razvoj. Mesna industrija postaje sve interesantnija i izazovnija kako se tržišta i tehnologija razvijaju, a tome pridonose i izazovi povezani s ekologijom, pakiranjem i humanim odnosom prema životinjama kao i trendovi vezani uz pripremu i konzumaciju jela kao što su gotova i polugotova jela, on the go proizvodi, manja single serve pakiranja nasuprot jumbo obiteljskih pakiranja i slično.

Osim proizvodnje, imate i vlastitu maloprodaju. Koliko prodajnih mjesta imate te planirate li dalje razvijati ovaj segment poslovanja?
Maloprodaja je proteklih godina otvarana zbog cirkulacije gotovine i nemogućnosti plasiranja svih količina proizvoda kroz druge kanale prodaje. U međuvremenu se situacija na tržištu dobrim dijelom promijenila, što je utjecalo na naše poslovne odluke pa smo tako u proteklih šest mjeseci zatvorili 18 neprofitabilnih trgovina i preusmjerili fokus prodaje. Strategija kompanije bit će zadržavanje maloprodaje, ali ne u sadašnjem ili u ranijem obujmu, nego u formi imidž trgovina na tržnicama, gdje ćemo kroz stotinjak specijaliziranih i gastro prodavaonica komunicirati s našim potrošačima.

Koliko djelatnika radi u Perutnini Ptuj – PIPO Čakovec, a koliko u sklopu Grupe Perutnina Ptuj?
U Perutnini Ptuj – PIPO Čakovec trenutno je približno 650 zaposlenih radnika, a zajedno s našim kooperantima, farmerima, obitelj smo od gotovo 1.500 ljudi. Zbog toga i ulažemo u farme u Hrvatskoj kao i u proširenje proizvodnih kapaciteta u Čakovcu. U sklopu Grupe Perutnina Ptuj radi oko 3.700 djelatnika.

Znam da je ovo možda nezahvalno pitanje s obzirom na ukupnu ekonomsku situaciju u kojoj živimo zbog COVID-19 pandemije, no život ide dalje i trebamo se pokušati othrvati ovim izazovima svim raspoloživim snagama. Planirate li, unatoč svemu tome, u skorije vrijeme širiti asortiman koji nudite kupcima?
Agrarni ekonomisti ističu da se okoliš jako promijenio tijekom posljednjih 20 godina, ali ipak, kao potrošači, još uvijek imamo osjećaj da je sve što se pojavljuje na polici “prirodno” i dobro za nas. Proizvodnja je usmjerena na smanjenje troškova, osobito na račun ulaznih sirovina i na korištenje zamjenskih sirovina, smanjenje agresivnih tehnoloških procesa i mnogih aditiva i pojačivača okusa, te smanjeni udio masti, vode i zraka u sastavu proizvoda. U tom kontekstu trendovi i potrebe potrošača nameću sam proces renoviranja i inoviranja proizvodnog portfelja. Imamo nekoliko projekata koje završavamo kroz ljeto i do kraja godine te veći broj ideja koje ćemo vjerujem i realizirati kroz naredne dvije do tri godine.

Ako se fokusiramo samo na Hrvatsku, možete li nam prokomentirati kako ste zadovoljni poslovanjem Perutnine Ptuj – PIPO Čakovec tijekom 2019. godine te prve polovice 2020. godine?
Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec u 2019. godini ostvarila je odličan rezultat i započela promjene na svim razinama poslovanja i uz to ostvarila sve zadane ciljeve. Prva polovica 2020. godine također je u okviru zacrtanog plana usprkos globalnom problemu pandemije COVID-19 te usporavanju svih segmenata gospodarstva.

U ovo današnje vrijeme teško je bilo što prognozirati, ali ipak bismo za kraj razgovora željeli čuti vašu viziju budućih trendova. Što očekujete od ove godine te kako će se postojeća zdravstvena i ekonomska kriza reflektirati na vaše ovogodišnje rezultate?
Ovo je primarna, prehrambena industrija. Socijalno smo osjetljiva industrija, pa time i kompanija. Trendovi upućuju na to da će potražnja za mesom peradi, dakle pilećim i purećim mesom i mesnim proizvodima, nastaviti rasti. S druge strane, činjenica je da će ukupna količina stagnirati ili čak pasti s obzirom na pad HoReCa kanala, ograničenja prodaje u B2B segmentu te utjecaj epidemije. Kako u inozemstvu, tako i kod nas, mnogo toga ovisi o nastavku koronakrize te političko-ekonomskim previranjima do kojih zbog toga dolazi. Internet trgovina raste pa se i domaći ponuđači u tom kanalu prilagođavaju širenjem ponude, broja artikala, a otvorili su svoju ponudu i u segmentu svježega mesa. Tu je također potrebno prilagoditi asortiman i zadovoljiti potrebe potrošača, ali pritom inzistirati na zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti u svakom koraku tog procesa. U tvrtki Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec spremni smo za nove izazove i vjerujemo da će novi resursi omogućiti rast kvalitete proizvoda, ali i brzinu, sigurnost i kontinuitet opskrbe svih trgovačkih lanaca širom Hrvatske.

Prethodni članakStudena lansirala #disfluencer kampanju
Sljedeći članakU kolovozu Gomex otvorio dva nova objekta