Glavni igrači mesne industrije

Stručnjaci procjenjuju da bi do ulaska u EU moglo doći do novih preslagivanja i prodaja mesnih industrija

Vlasnik Kutjeva Enver Moralić ojačao je svoj poljoprivredni kombinat križevačkim Impromom u stečaju za koji je prošli tjedan ponudio oko 9,5 milijuna kuna. Moralić je godinama pokazivao interes za tržištem mesa, no kako svojedobno nije uspio u nakani da postane vlasnik PIK-a Vrbovec, posljednjih se godina bavio uglavnom sređivanjem svog agro i vinarskog biznisa.

Improm bacanje novca
Sada se ponovno vraća na tržište mesa, ali s tvrtkom koja ima znatno manji potencijal nego što ih je imao PIK Vrbovec.

– Iako je vlasnik i mesne industrije Papuk, teško će ostvariti veliki uspjeh s dvije mesne industrije. Pozicije su na tržištu manje-više utvrđene – kaže vlasnik jedne mesne industrije koji misli da je kupnja Improma bacanje novca. Improm je mala tvrtka, nema poseban potencijal, osim ako Moralić nema viziju da u budućnosti kupi još neku tvrtku. Stručnjaci procjenjuju da bi do ulaska u EU moglo doći do novih preslagivanja i prodaja mesnih industrija, posebice malih koje ne investiraju i žive na staroj slavi.

Preuzimanjem Improma, koji je imao dva jaka brenda za koje je interes pokazivao srbijanski tajkun Miroslav Mišković, Moralić će ući u bitku za tržište s najmoćnijim vlasnicima mesnih industrija Ivicom Todorićem, Đurom Gavrilovićem, Dragutinom Drkom, Podravkinom Danicom, ali i mesnom industrijom Pivac i sve jačim mesnicama Ravlić. Hrvatsko tržište mesa vrednije je od šest milijardi kuna, pri čemu već sada dominantnu poziciju drži PIK Vrbovec. Ova tvrtka proizvodnju je povećala sa 8000 tona u 2004. godini, na čak 56.000 tona u 2008., a lani je proizvodnja povećana jer je pokrenuta investicija od milijardu kuna, kažu u Agrokoru.

Jaka tržišna utakmica

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže da je prošle godine u 130 hrvatskih klaonica prerađeno oko 48.500 tona goveđeg i junećeg te 85.000 tona svinjskog mesa. Iako ne postoje službeni podaci o tržišnim udjelima, Bobetić ističe da je s goveđeim mesom na prvom mjestu PIK Vrbovec, a slijede Danica, Pivac, Vajda te Industrija mesa Ivanec. U proizvodnji svinjskog mesa dominira također PIK Vrbovec, a slijedi Vajda, potom Danica i mesna industrija Ravlić. Prvih pet proizvođača u goveđem mesu drže 36 posto tržišta, a u svinjskom program čak 47 posto tržišta. Koliki su udjeli mesnih industrija na tržištu prerađevina teško je doznati.

Prema istraživanjima agencija, u salamama dominira PIK Vrbovec, a slijede ga Drkova Koka i Gavrilović, a potom privatne robne marke te Puris. Kad je riječ o paštetama, Gavrilović je i dalje lider, no prati ga PIK Vrbovec, a onda slijedi Podravka, Koka te Aregeta brend slovenske Droge Kolinske. Zanimljivo je i da je primjerice na tržištu hrenovki “zavladala” Drkova Koka, a odmah iza nje su privatne robne marke. Nakon njih idu Gavrilovićeve i hrenovke PIK-a Vrbovec.

Tržište od šest milijardi kuna

– 6 milijardi kuna vrijedno je tržište mesa u Hrvatskoj godišnje

– 210.000 tona domaća je proizvodnja mesa i mesnih prerađevina

– 12.000 tona uvoz goveđeg mesa (4316 tona samrznutog)

– 46.000 tona uvoz svinjskog mesa

– 58 milijuna dolara vrijedan izvoz hrvatskih mesnih perarđevina

– 51 milijun dolara uvoz mesnih prerađevina

Ivica Todorić – Vlasnik PIK-a Vrbovca i Belja sve je dominantniji na tržištu mesa i mesnih prerađevina. Samo je u PIK-u Vrbovec digao proizvodnju sa 8000 na čak 56.000 tona. Todorić je i među većim uvoznicima mesa, uglavnom industrijskih kategorija kojih nema dovoljno na tržištu.

Đuro Gavrilović – Vlasnik petrinjske mesne industrije zadnjih se godina povukao iz javnosti, a brendovi mesnih prerađevina i dalje su među vodećim kod potrošača. Preko trgovačke grupacije NTL vodi rat s PIK-om Vrbovcem koji mu je sve veća konkurencija. Prozvodnju oslanja na uvoz mesa.

Dragutin Drk – Njegova je Vindija dominantna na tržištu peradarskog mesa, a svojim je investicijama u Hrvatsku i regiju dodatno ojačala poziciju. Tržišni udjeli pojedinih kategorija proizvoda prelazi polovicu tržišta. Sve jači i na tržištu regije gdje ulaže sve više.

Obitelj Pivac – Mesna industrija Pivac jedan je od najvećih uvoznika mesa u Hrvatsku i u najvećem dijelu dominira na tržištu Dalmacije. Više se orijentirao na plasman svježeg mesa na tržište, a ne bježi od plasmana kroz privatne robne marke. Navodno drži oko 12 posto tržišta.

Zlatko Ravlić – Ova osječka tvrtka u vlasništvu ima modernu klaonicu u koju je uloženo više od devet milijuna eura. Svrstala se u jednu od najbrže rastućih u Hrvatskoj. U svojoj klaonici vrše uslužno klanje stoke za veliki broj mesnih industrija poput Gavrilovića, Belja, Pivca i dr.

Enver Moralić – S mesnom industrijom Papuk i Impromom Moralić nastoji postati značajniji igrač na tržištu mesa. Posrnuli Improm preuzeo je zbog brenda Vegetariana i Gušti koje će razvijati. (Jutarnji.hr)

Prethodni članakBez dogovora o broju članova Nadzornog odbora Podravke
Sljedeći članakJoš jedno svjetsko zlato Tramincu Iločkih podruma