Slovenija je pristala na kompromis s Hrvatskom o kranjskoj kobasici po kojemu će tradicionalni hrvatski proizvođači ove delicije svoju “kranjsku” pod tim imenom moći prodavati još 15 godina, no u javnosti je prisutno uvjerenje da je ministar poljoprivrede Dejan Židan u tom slučaju doživio “poraz” u odnosu na svog hrvatskog kolegu Tihomira Jakovinu.

Rješenje od 15 godina odgode za zaštitu kranjske kobasice u Hrvatskoj, kao izvornog slovenskog proizvoda zaštićenog u EU-u, za Sloveniju je loše i predstavlja “poraz” za slovenskog ministra Židana, ocjenjuje u utorak ljubljansko “Delo”.

Etnolog Janez Bogataj, koji je jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenskog proizvoda s geografskim podrijetlom, kaže da je kompromisni prijedlog Europske komisije o kranjskoj kobasici, s kojom su se složile obje strane u sporu, “ludost bez presedana” i da je 15 godina kao razdoblje u kojemu će hrvatski kobasičari i dalje moći prodavati svoju “kranjsku” apsolutno predugo.

“Bez obzira što ministar Židan govori da je takvo rješenje za Sloveniju prihvatljivo, ono za njega znači poraz”, navodi vodeći slovenski list te dodaje da je takvom rezultatu kumovala i “naivnost” slovenskog kobasičarskog klastera “Kranjska klobasa” čiji su predstavnici hrvatskim kolegama pokazali cjelokupnu dokumentaciju o zaštiti kranjske kobasice, još prije nego što su dokumente poslali u Bruxelles, što je bio i temelj za hrvatsku pritužbu koja je dovela do europskog kompromisa.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u nedjelju je nakon susreta sa slovenskim kolegom Židanom rekao da će hrvatska prehrambena industrija u prijelaznom 15-godišnjem razdoblju moći proizvoditi i prodavati kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

“Hrvatska je uložila prigovor, a Europska komisija je donijela odluku. Neću reći da možemo biti zadovoljni, ali moramo prihvatiti kompromisno rješenje”, kazao je Jakovina.

Židan je pak istaknuo da obje države imaju i dobar zajednički projekt za zaštitu istarskog pršuta, nakon što je europskoj registraciji hrvatskog istarskog pršuta Slovenija jedno vrijeme oponirala. (SEEbiz / Hina)