cigarete-licenca-midiSlovensko ministarstvo zdravlja priprema prijedlog zakona prema kojemu će trgovine koje prodaju cigarete trebati dobiti posebnu licencu koja bi im se oduzela ako krše zakon o zabrani reklamiranja donesen još 1996. godine.

Licencama za trgovine koje prodaju cigarete lakše bi se onemogućili oni koji prikriveno reklamiraju duhanske proizvode i umjesto kazni mogla bi im se izreći i mjera trajnog oduzimanja licence, prenosi ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Sadašnji se zakon često krši prikrivenim načinom reklamiranja koji prodavači ponavljaju, a postoje sumnje i da im troškove globa podmiruje duhanska industrija, piše list, te najavljuje da će zakon biti pripremljen u roku mjesec dana.

Tržišna inspekcija lani je onima koji krše zakon kojim je zabranjeno reklamiranje cigareta izrekla globe u ukupnoj visini nešto manjoj od pola milijuna eura, ali su trgovine spremne riskirati kazne pa se prekršaji ponavljaju.

Najviše kazni za prikriveno reklamiranje duhanskih proizvoda lani su platili Petrol i Istrabenz, koji cigarete prodaju na svojim benzinskim crpkama, te trgovački lanac Mercator, a među većim prekršiteljima bili su i lanac Tuš te kiosci ljubljanskog “Dela”, piše list.

Osim zabranom reklamiranja cigareta, Slovenija se protiv navike pušenja koje izaziva opasne bolesti i troškove javnoj zdravstvenoj blagajni postavila i jakom javnom zdravstvenom kampanjom protiv duhana, a bila je i među prvim europskim državama koja je zabranila pušenje u zatvorenim javnim prostorima, te poslovnim i ugostiteljskim lokalima.

To je, po analizama stručnih zdravstvenih službi, rezultiralo i time da je udio pušača u općoj populaciji prije nekoliko godina pao na dvadesetak posto, ali je zadnjih godina opet u porastu, među ostalim i zbog suptilnijih načina reklamiranja koje provode proizvođači i trgovci, navodi list.

“Duhanskoj industriji do sada nismo postavili dovoljno visoke zapreke, zato je potreban novi paket mjera kako bi se prodaja duhanskih proizvoda smanjila”, kazala je Helena Koprivnikar iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje. (SEEbiz.eu/Hina)