Slovenski izvoz u prvom polugodištu manji za 5,6 posto

Slovenija je u lipnju izvezla robe za 2,7 milijardi eura, što je pad od 4,2 posto u odnosu na lanjski isti mjesec, dok se je uvoz smanjio za 5,1 posto

Slovenski izvoz u prvoj polovici ove godine iznosio je 15,9 milijardi eura, što je 5,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je u petak državni statistički ured.

Polugodišnji suficit u robnoj  razmjeni s inozemstvom iznosio je 829,1 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 105,5 posto.

Pad izvoza rezultat je krize izazvane koronavirusom, no statistički ured primjećuje da se nakon izrazitijeg pada izvoza u travnju i svibnju, učinak epidemije na robnu razmjenu, pa i izvozne aktivnosti, smanjio na završetku drugog kvartala.

Slovenija je u lipnju izvezla robe za 2,7 milijardi eura, što je pad od 4,2 posto u odnosu na lanjski isti mjesec, dok se je uvoz smanjio za 5,1 posto.

Veći pad od izvoza u prvom je polugodištu doživio uvoz koji je iznosio 15,08 milijardi eura, što je za 10,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.

(Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!