Vrijednost prosječne košarice 15 osnovnih namirnica u odnosu na prethodni popis smanjena je za 0,40 eura, a od početka praćenja maloprodajnih cijena za 10,73 eura ili više od 20 posto.

Popisom zaliha hrane, obavljenim 27. veljače, utvrđeno je da se razlika između najjeftinijih košarica osnovnih životnih namirnica pojedinih trgovaca smanjila i iznosila je 1,01 euro, priopćilo je slovensko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane.

Najjeftinija košarica osnovnih životnih namirnica koštala je 38,75 eura, a kod najskupljeg trgovca oko euro više ili 39,76 eura. “Namirnice koje se nalaze u košarici najjeftinijih 15 osnovnih namirnica imaju usporedive cijene neovisno o trgovcu. To znači da se cjenovno osjetljivi potrošač može odlučiti za kupnju hrane na temelju osobnih preferencija za svakog trgovca, a ne samo na osnovu cijene”, dodali su iz Ministarstva.

Rezultati analize kretanja cijena pokazuju da je u posljednja dva tjedna najviše poskupio kruh, gotovo četiri posto, sir za nešto manje od dva posto, a šećer, tjestenina i maslac za manje od jedan posto.

Nema promjena cijena u kategorijama mlijeko, suncokretovo ulje i svinjsko meso. Jogurti su u prosjeku pali nešto više od četiri posto, jaja gotovo 2,7 posto, krumpir je jeftiniji gotovo dva posto, a oko jedan posto jeftiniji su i piletina i govedina, jabuke i brašno.

“Pri ispitivanju podrijetla proizvoda primjećujemo da je većina proizvoda unutar pojedinih kategorija slovenskog podrijetla, iznimka su šećer, maslac, sir, suncokretovo ulje, krumpir i tjestenina. Svi trgovci s kojima radimo popise imaju u kategorijama govedina, jabuke, jaja, jogurt, kruh, brašno i krumpir dostupni proizvod slovenskog podrijetla”, zaključili su.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!