Grupa Mercator je u prvom tromjesečju 2013. zabilježila negativan poslovni rezultat u visini 8,6 milijuna eura, što je u okviru godišnjeg plana poslovanja, navode iz Mercatora

U prvom tromjesečju 2013. Mercator Grupa je ostvarila 658,4 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je 2,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestili su iz slovenskog trgovačkog lanca.

Kako se navodi, Mercator Grupa je u promatranom razdoblju stabilizirala tržišne udjele u Sloveniji i Hrvatskoj, istodobno ostvarivši rast u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a uspješno je nastavljen proces racionalizacije troškova pri čemu je ostvareno smanjenje troškova veće od planiranog.

Zbog strukturalnih promjena i teških uvjeta na tržištima na kojima posluje ostvarena je manja marža od planirane. Preostali projekti koji su navedeni u dugoročnom strateškom planu odvijaju se u skladu s predviđenim rasporedom.

Grupa Mercator je u prvom tromjesečju 2013. zabilježila negativan poslovni rezultat u visini 8,6 milijuna eura, što je u okviru godišnjeg plana poslovanja, navodi se u komentaru poslovnih rezultata.

“Negativan rast BDP-a, nastavak nepovoljnih gospodarskih uvjeta i negativnih trendova potrošnje te otežani izvori financiranja imali su u prvom tromjesečju negativni utjecaj na poslovanje grupe Mercator”, kaže se u izvješću.

Operativni gubitak planiran za navedeno razdoblje iznosio je 7,7 milijuna eura i manji je nego u istom razdoblju prošle godine kada je iznosio 9 milijuna eura.

“Nakon godina pada tržišnog udjela, odlučnim operativnim mjerama smo ga stabilizirali i na nekim tržištima povećali. Uspješno nastavljamo stabilizaciju poslovanja kroz racionalizaciju troškova i fokusiranje na osnovnu djelatnost na strateškim tržištima u regiji, kao i niz mjera za poboljšanje poslovanja kroz jačanje naših konkurentskih prednosti. Tako smo u prvom kvartalu ove godine premašili vrijednost planirane troškovne racionalizacije. Također, strateške mjere koje su bile planirane uvrštene su u dugoročan strateški plan te se odvijaju u skladu s rasporedom”, rekao je Toni Balažič, predsjednik Uprave Mercator Grupe.

On je dodao kako je negativan poslovni rezultat u prvom tromjesečju ove godine planiran pojašnjavajući kako se zbog nepovoljnog makroekonomskog stanja i složenosti procesa restrukturiranja pozitivni učinci mjera ne mogu ostvariti u kratkom roku.

“Daljnjim mjerama nastavit ćemo proces restrukturiranja, a istovremeno pripremiti nove aktivnosti kao odgovor na zaoštrene ekonomske uvjete i stoga vjerujem da će se rezultati naših napora vidjeti do kraja godine”, naglasio je Balažič.

U izvješću se ističe kako je grupa Mercator provedbom mjera u području marketinških aktivnosti, upravljanja imovinom, racionalizacijom troškova i upravljanjem dugoročne strukture financiranja uspjela ograničiti negativne posljedice trenutne ekonomske situacije i postići stabilizaciju tržišnog udjela, rast broja Pika kartica, te jačanje percepcije konkurentskih prednosti za potrošače kao i širinu ponude i veliki izbor domaćih proizvoda, ljubaznost osoblja, kvalitetu svježih proizvoda posebno u Sloveniji zbog dostupnosti trgovina.

Za buduće razdoblje navode kako će Mercator Grupa nastaviti s procesom troškovne racionalizacije u svim segmentima i strateškog restrukturiranja, a nepovoljne ekonomske uvjete također će pratiti budućim marketinškim aktivnostima.

Napredak se planira postići prvenstveno kroz prilagodbu formata trgovina i stvaranja dobre ponude kojom će se zadovoljavati dnevne potrebe potrošača s naglaskom na lokalne proizvode koje kupci doista kupuju, te u smjeru daljnjeg razvoja trgovačke marke i nadogradnje lojalnosti sustava Pika koji omogućava korisnicima dodatne pogodnosti i konkretne uštede.

Poslovanje Mercatora Hrvatska
Mercator-H se u prvom kvartalu fokusirao na ulaganja u niže cijene te je u prvom tromjesečju uložio 16,6 milijuna kuna u zadržavanje cijena usprkos povećanju PDV-a, povoljnije kupovine i posebne pogodnosti za korisnike Pika kartica, ističe se u poslovnom izvješću.

Tako su u ožujku inicirane brojne aktivnosti pa je tako u Getrou pokrenuta kampanja “1500 artikala najnižih cijena na tržištu” kao i “Garancija najnižih cijena svježeg mesa u gradu” koja je rezultirala porastom prodaje te kategorije. Pored toga, u tijeku je transformacija Getro trgovina u Getro trgovačke centre pri čemu se optimiziraju prodajne površine i uvode zakupci. Sve ove aktivnosti, kažu u Mercatoru, dovele su do povećanja produktivnost prodajnih površina Mercatora za 11 posto, a Getroa za 25 posto.

Povodom ulaska Hrvatske u EU, u Mercatoru je pokrenuta kampanja “Okusi domaće” u kojoj se podsjeća kupce na važnost domaće proizvodnje pri čemu svježi asortimani ostvaruju rast.

Povećan je i asortiman trgovačke marke te je u prvom kvartalu ulistano ukupno 115 novih proizvoda. S 1. veljače lansiran je i novi sustav Pika kartica koja sada omogućuje građanima ostvarivanje boda za svakih 10 kuna te je povećan njihov broj za 106.000, a u istom se periodu povećala i lojalnost kupaca. Također, u prvom kvartalu Mercator-H proveo je reorganizaciju društva te pripajanje društava Intersport, Modiana i Tehnika.

“U prvom tromjesečju brend Mercator zadržava stabilna kretanja te su u brendu Getro pokrenute brojne aktivnosti za stabilizaciju poslovanja čiji će efekti biti veći u travnju i svibnju. Pokazatelji prvog kvartala upućuju na poboljšanja: u tijeku je transformacija Getro trgovina u Getro trgovačke centre pri čemu se optimiziraju prodajne površine i uvode zakupci poput JYSK-a. Kontinuiranim ulaganjima u širenje ponude i niske cijene želimo jačati percepciju Getroa kao najpovoljnije destinacije za kupnju”, izjavio je Samo Gorjup, predsjednik Uprave Mercatora-H.