Moderni samoposlužni Spaz aparati

Što više lokacija to bolja i kvalitetnija usluga. Tko to može? Može tvrtka SPAZ koja je prvi samoposlužni aparat za tople napitke postavila prije 30 godina, a danas njenu mrežu čini 3.000 aparata na 2.400 lokacija u Hrvatskoj.

Sigurno ste barem jednom u životu popili kavu sa SPAZ samoposlužnih aparata!

Željko Pereković, vlasnik tvrtke Spaz, i Predrag Vukmirović, prvi tehnički direktor Spaza, ispred prvog postavljenog samoposlužnog aparata u Hrvatskoj

Prvi samoposlužni aparat za tople napitke u Hrvatskoj postavljen je 25. ožujka 1992. godine na KBC-u Rebro. Kako bi obilježila 30 godina uspješnog rada, tvrtka SPAZ svom prvom partneru, KBC-u Zagreb, točnije Klinici za pedijatriju, donirala je posebne dječje fotelje i dvije fotelje za roditelje kojima će se osigurati adekvatno davanje terapija malim pacijentima, ali i olakšati cjelokupan rad Klinike.

Dodjela donacije: prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, i Željko Pereković, vlasnik tvrtke Spaz

Tvrtka SPAZ ističe se kvalitetom i širinom ponude raspona od hladno-toplih napitaka do snack asortimana te uslugom koja uključuje svakodnevno obilaženje lokacija i kontrolu te servisiranje aparata. Redovito punjenje, servisiranje i besprijekorno održavanje higijenskih uvjeta aparata odlike su tvrtke SPAZ, a plaćanje na aparatima je danas, osim kovanicama, moguće i novčanicama, karticama te mobilnom aplikacijom.

Kako bi osigurao samo najbolju kvalitetu i vrhunske proizvode, SPAZ surađuje s najeminentnijim proizvođačima pića i snack proizvoda. Među inima tu su Jamnica, Kraš, Maraska, Atlantic Grupa, Intersnack Adria, Coca-Cola, Nestle, Jacobs, Julius Meinl, Mars, Ferrero, Mondelez, Red Bull i mnogi drugi, dok je za vrhunski čokoladni okus SPAZ toplih napitaka zaslužan Kraš koji po SPAZ licenci proizvodi čokoladu.

Uslugu su prepoznale mnoge tvrtke pa se tako SPAZ aparate danas, osim u KBC-u Zagreb, može naći i u KBC-u Osijek, KBC-u Sestre Milosrdnice, Zagrebačkom holdingu, zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, Pravnom fakultetu u Zagrebu, tvrtkama Telemach, A1, INA, Končar, HEP, Orbico, LTH, Pan-Pek, Mlinar, Zagrebačke pekarne Klara, Rasco, CIAK Grupa, Makromikro Grupa, Kraš, Vetropack Straža, Kaufland Hrvatska, Aquaestil plus, Podravka, Belupo, Starco i brojnim drugim. Na SPAZ-ovim aparatima se mogu poslužiti i studenti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a toj je ustanovi tvrtka također donirala 90.000 kuna za obnovu potresom oštećene kongresne dvorane.

A kako je sve krenulo.
Prvi samoposlužni aparat, koji je za kovanicu davao malo svete vode, izumio je još u 1. stoljeću matematičar i inženjer Hero od Aleksandrije. Početkom 17. stoljeća u Engleskoj se na prvim mjedenim aparatima na kovanice kupovao i duhan. Na sofisticiranije aparate koji poslužuju kavu trebalo se čekati nešto duže, čak do 40-ih godina 20. stoljeća, kada nekoliko tvrtki u gradovima američke savezne države Pennsylvania postavlja brojne aparate koji u pet sekundi spravljaju instant kavu u papirnatoj čašici. Od tada u raznim čekaonicama i hodnicima poslovnih ili javnih ustanova aparati za kavu postaju tražena odredišta. Iako često neprimjetni, aparati za kavu i grickalice u ubrzanom danu pretvaraju se u male oaze za pauzu koje nam daju okrjepu kod čekanja u redu ili predah od posla. Za izum modernih vending aparata zaslužni su Talijani. U toj je zemlji 60-ih godina prošlog stoljeća postavljen prvi aparat za žvakaće gume, a ponuda je ubrzo proširena pa su počeli nuditi i snackove te napitke čime su osvojili hodnike i čekaonice diljem svijeta.