Vlasnici bankovnih kartica u Srbiji potrošili su tijekom prošle godine 170 milijuna eura, kupujući različitu robu preko inozemnih internetskih servisa, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS). Spomenuti iznos potrošen je kroz milijun transakcija ili oko 170 eura po kupnji.

U isto vrijeme na online kupovinu preko internet trgovina registriranih u Srbiji tamošnji su kupci potrošili 884,8 milijuna dinara ili oko osam milijuna eura.

Podaci banaka koje posluju u Srbiji pokazuju da potrošači u toj zemlji u velikoj mjeri koriste bankovne kartice za ovu vrstu suvremene trgovine.

Elektronska trgovina tako bilježi sve veći rast, s obzirom na to da je tijekom 2011. godine preko stranih web trgovina obavljeno 755.960 ovakvih transakcija.

Tijekom 2012. godine na web trgovinama registriranim u Srbiji ostvareno je 166.900 transakcija plaćanja, a promet je bio veći za oko 30 milijuna dinara u odnosu na 2011. godinu. Prosječna transakcija plaćanja preko interneta u Srbiji iznosila je 5.298 dinara – dodaju u NBS-u. (Marketnetwork.rs)