imlek-mlijeko-midi3Vrhovni kasacijski sud u Beogradu poništio je rješenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije kojim je zbog navodne ranije utvrđene zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu otkupa sirovog mlijeka kompanijama Imlek i Mlekara Subotica komisija naložila da plate novčanu kaznu, priopćila je danas Danube Foods grupa u čijem su sastavu te mljekare.

Na taj način mljekarama će biti vraćeno tri milijuna eura uplaćenih na ime novčane kazne, uvećanih za iznos kamate, piše u priopćenju.

Uzimajući u obzir pravne argumente kojima se, između ostalog, osporava zakonitost prvobitne presude Upravnog suda i njena pravna osnovanost, u obrazloženju presude Vrhovnog kasacijskog suda navodi se i kako ne postoji pravosnažno rješenje, niti je u upravnom postupku utvrđeno da su navedene kompanije zloupotrijebile dominantan položaj na tržištu.

Podsjetimo, u ožujku ove godine Upravni sud Srbije je, nakon preispitivanja prvobitne presude, donio odluku kojom se poništava rješenje Savjeta Komisije za zaštitu konkurencije kojim je utvrđeno da su mljekare zloupotrijebile dominantan položaj.

U obrazloženju odluke Upravnog suda tada je navedeno kako, iako je tuženi organ pravilno primijenio Uredbu o kriterijima za utvrđivanje relevantnog tržišta, Komisija za zaštitu konkurencije nije sprovela test pretpostavljenog monopolskog povećanja cijena.

Konkurencija je utvrdila relevantno tržište ograničavajući ga jednim administrativnim obilježjem kao tržište premiranog mlijeka i na taj način povrijedila pravo podnositelja zahtjeva na pravično suđenje budući je osporenim rješenjem povrijeđen zakon na štetu tužitelja, ističe se u priopćenju. (SEEbiz.eu)