U Hrvatskoj je u lipnju ovogodišnjem prikupljeno 52.514 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na lipanj prošle godine smanjenje za 1,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

mlijeko-proizvodnja-midiPodaci DZS-a pokazuju da je u lipnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec smanjena i proizvodnja mlijeka za piće te maslaca.

Mlijeka za piće proizvedeno je 1,3 posto manje nego u lipnju lani, odnosno 25.962 tone, a proizvodnja maslaca smanjena je 25,9 posto, na 354 tona. Istodobno je proizvodnja vrhnja povećana 28,7 posto, na 2.208 tona, fermentiranih proizvoda 19,3 posto, na 7.555 tona te kravljeg sira 21,8 posto, na 2.625 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u lipnju ove godine u odnosu na prošlogodišnji prosjek ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 1 posto, a povećana je i proizvodnja mlijeka za piće i svih mliječnih proizvoda, izuzev maslaca.

U lipnju je u odnosu na prosjek prošle godine proizvodnja mlijeka za piće bila veća za 4,2 posto, fermentiranih proizvoda za 19,2 posto, vrhnja za 7 posto te kravljeg sira za 10,2 posto. Proizvodnja maslaca istovremeno je smanjena za 6,6 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od 40-ak industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj. (H)