Srbija: Velika razlika u cijenama osnovnih namirnica

Iste namirnice se u različitim prodavaonicama diljem Srbije mogu razlikovati po cijeni i više od 50 posto, što je prema stručnjacima rezultat nefunkcionalnog tržišta i nedostatka objedinjenih informacija o cijenama.

Ulje, brašno, mlijeko i jogurt istih dobavljača u Srbiji često se razlikuju u cijeni i do 50 posto, a najdrastičnije razlike se uočavaju kod svježeg mesa i prerađevina, prenosi portal Bizlife.

Tako se primjerice čajna kobasica može kupiti u jednoj prodavaonici po 800 dinara (53 kn), a u drugoj i po 1.400 dinara (93 kn). Cijena pilećeg filea se kreće od 480 (32 kn) do 630 dinara (42 kn), a svinjskog buta od 390 (26 kn) do 500 dinara (33 kn).

Cijena dimljene pečenice varira od 900 (60 kn) do 1.200 dinara (80 kn). Ovolika razlika u cijeni ukazuje na nefunkcioniranje tržišta. Problem je u nedostatku objedinjenih informacija o cijenama, što bi u startu smanjilo cijene, rekao je predsjednik organizacije za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) usporedila je cijene istih namirnica te ustanovila kako postoje velike razlike u cijenama tih proizvoda. Kupnjom pojedinih proizvoda u najpovoljnijem marketu se može uštedjeti do 37 posto. Istraživanje APOS-a je pokazalo kako se može uštedjeti od 200 dinara (13 kn) za proizvode od brašna do više od 2.000 dinara (133 kn) za meso i mesne prerađevine.

Udruženja potrošača u Srbiji odavno upozoravaju na prevelike marže pojedinih trgovaca, koje su nerijetko veće i od nabavnih cijena proizvoda. Visoke cjenovne razlike se uočavaju i unutar granica jednog grada. (Bizlife.rs)

Prethodni članakLedo nagradna igra za navijače
Sljedeći članakTalal Al Loghani: IT je naša najveća prednost