Sredstva za strojno pranje posuđa u zadnjih su godinu dana ostvarila vrijednosni rast, uz jednake količine kao i u prethodnoj godini, dok su sredstva za ručno pranje bilježila vrijednosni i količinski pad.

U posljednjih godinu dana, zaključno s listopadom 2018. godine, skupina kategorija sredstava za pranje posuđa zabilježila je pad vrijednosne i količinske prodaje, najviše uslijed pada prodaje kategorije koja nosi 73% količinske prodaje, a to je kategorija proizvoda za ručno pranje posuđa, dok su sredstva za strojno pranje posuđa količinski zadržala prošlogodišnju razinu prodaje, a vrijednosno zabilježila rast.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 58% sredstava za pranje posuđa pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz drogerije i trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 42% vrijednosne prodaje cjelokupne grupe deterdženata za posuđe.

U posljednjih godinu dana (studeni 2017. – listopad 2018.), promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 61,4% ukupne prodaje skupine sredstava za ručno i strojno pranje posuđa, a oni su abecednim redom Henkel, Procter&Gamble i Reckitt Benckiser.