sir-analiza-kategorijeProdaja kategorije sira u periodu rujan 2015. – kolovoz 2016. imala je dobar trend u volumenu (+5%), no vrijednost je zbog pada maloprodajnih cijena ipak zapela u negativnom području (-1,4%)

Kategorija sira obuhvaća sve vrste sira (tvrdi i polutvrdi sir, topljeni sir, svježi sir, sirni namaz) napravljenog od svih vrsta mlijeka. Vodeći proizvođači su Belje, Lactalis, Meggle, Vindija te privatne marke (proizvođači su navedeni abecednim redom i nije nužno da redoslijed odražava tržišne udjele).

RAST PRODANIH KOLIČINA
Isključimo li Cash&Carry i diskontne trgovine (Lidl), prodaja kategorije sira u periodu rujan 2015. – kolovoz 2016. imala je dobar trend u volumenu, no vrijednost je zbog pada maloprodajnih cijena ipak zapela u negativnom području.

Naime, u promatranih je 12 mjeseci prodano nešto više od 26,3 tisuće tona sira, što je lijep rast količinske prodaje od 5%, ali je financijska realizacija od 1,24 milijarde kuna ipak manja za 1,4% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

sir-analiza-kategorije-vaznost-tipa-prodajnog-mjestaSupermarketi su vodeći kanal kroz koji se realizira 41,5% količinske prodaje kategorije po čemu se nalaze dosta ispred svih ostalih formata. Korak s njima drže hipermarketi s 26,2% udjela, a slijede velike trgovine mješovitom robom koje imaju 18,1%, srednje trgovine mješovitom robom s 10,1%, dok male trgovine mješovitom robom drže 4,1% količinske prodaje.

Tvrdi i polutvrdi sirevi vodeća su vrsta sira koja zauzima gotovo polovicu količinske prodaje kategorije (49,6%), no u stopu ih slijede mekani bijeli sirevi/sirni namazi s 44,5% udjela. Ostatak otpada na procesirane sireve s 5,1% i mekani sir s plijesni s 0,8% količinskog udjela.

podjela-prema-vrsti-siraDakako, kravlje mlijeko je najpopularnije za spravljanje ove namirnice te zauzima čak 97,3% količinskog udjela prema vrsti mlijeka od kojeg se radi sir. Ovčje mlijeko ima 1,3%, biljno 0,6%, miješano 0,4% i kozje 0,4%.

Pogledajmo na kraju i vodećih pet vrsta sira prema količinskim udjelima. Na vrhu je s malom prednošću i s 25,2% udjela svježi sir, a slijedi ga s 22,6% udjela gouda. Među vodećom petorkom tu su još edam s 9,6%, sirni namaz s 8,5% i ementaler s 4,6% udjela u količinskoj prodaji kategorije.

Tatjana Kovačević
tatjana.kovacevic@nielsen.com
Client Manager
nielsen logo