VijestiSvijetSrpski biznismen kupio dvije poljoprivredne zadruge u RH

Srpski biznismen kupio dvije poljoprivredne zadruge u RH

Srpski biznismen Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa “Matijević”, kupio je dvije poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj u čijem je posjedu 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i time postao najveći zemljoposjednik u Hrvatskoj.

petar matijevic-midiKupovinom zadruga “Jankovci” u Starim Jankovcima i “Negoslavci” u istoimenom mjestu u Vukovarsko-Srijemskoj županiji, Matijević je postao prvi srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

“Ujedno sam najveći vlasnik oranica u Hrvatskoj. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu”, rekao je Matijević.

On, međutim, nije želio da se izjašnjava koliko ga je koštala kupovina 1.500 hektara oranica u Hrvatskoj.

O kupovini navedenih zadruga čije zemljište slovi za najkvalitetnije u Hrvatskoj, Matijević je pregovarao još prije dvije godine s većinskim vlasnikom tih zadruga Enverom Moralićem, a posao je realiziran ovih dana.

Uz njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, selu s većinskim srpskim stanovništvom, Matijević je kupio i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu tih zadruga.

Pored toga što je kupovinom 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj postao najveći zemljoposjednik u Hrvatskoj, Matijević je, s oko 27.000 hektara obradive površine u svom vlasništvu najveći vlasnik oranica u Srbiji.

Do sada je srpski kapital u Hrvatskoj bio prisutan u manjoj mjeri nego što je hrvatski u Srbiji, ali je taj odnos nakon kupovine Matijevića značajno promijenjen. (tanjug.rs)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...