globalna-spajanjaGlobalna spajanja i preuzimanja dosegnula su ove godine novu rekordnu vrijednost od 4.200 milijardi dolara, premašivši raniji rekord postavljen prije financijske krize, pokazuju podaci Reutersa.

Spajanje farmaceutskih kompanija Pfizer i Allergan – drugo najvrjednije u povijesti – povećalo je ovogodišnju vrijednost sporazuma o akvizicijama i spajanjima na spomenuti iznos, premašivši 4.100 milijardi dolara dosegnutih 2007. godine.

Ove godine ubrzale su te aktivnosti budući da samouvjereni menadžerski timovi, na čelu kompanija koje raspolažu golemim novčanim iznosima, traže prilike u potrazi za rastom nakon nekoliko lošijih godina poslije globalne financijske krize.

Pfizer, proizvođač Viagre, objavio je u ponedjeljak da će kupiti proizvođača Botoxa Allergana za 160 milijardi dolara. To spajanje najavljeno je za manje od dva tjedna nakon što je najveći svjetski proizvođač piva AB InBev dao ponudu za SABMiller vrijednu oko 106 milijardi dolara.

Ako te transakcije budu zaključene, Pfizerov ugovor bit će drugi u ovoj godini koji je premašio 100 milijardi dolara – prag koji su ranije prešla samo četiri spajanja.

Pfizer redovito doprinosi aktivnostima udruživanja i spajanja: šest od vodećih 20 najvećih farmaceutskih ugovora uključivali su tu tvrtku, pokazuju podaci. Njegov najnoviji sporazum podiže globalnu aktivnost spajanja u zdravstvenom sektoru na 649,4 milijarde dolara, što je više od aktivnosti u tom sektoru u prethodne dvije godine.

Najveći posao u povijesti bio je onaj između Vodafone AirToucha i Mannesmanna 1999. godine, vrijedan 202,8 milijardi dolara. (tportal.hr)