jabuke-ftdVoćari ističu prevelik uvoz nekvalitetnih jabuka, dok u neprikladnim skladištima trune čak 40 posto domaćih jabuka iz ovogodišnje berbe

Berba jabuka je završena, a u neprikladnim skladištima stoji i trune čak 40 posto jabuka iz ovogodišnje, domaće berbe, dok nam iz uvoza i dalje, makar je do kraja veljače na snazi zabrana uvoza, stižu stare, lanjske jabuke – ponovo su jučer konstatirali ogorčeni hrvatski voćari, čijoj je konferenciji za novinare prisustvovao i Stanko Ćosić, prvi čovjek Agrokorove tvrtke Agrofructus za otkup voća i povrća.

Laž je, konstatirao je Ćosić, da toliko domaće jabuke trune jer ju se ne otkupljuje. Od ukupno 17.000 tona, koliko Konzum godišnje otkupi jabuka, iz uvoza stiže samo oko 1.100 tona, kazao je, napominjući da je Konzum ove godine iz uvoza kupio tek sto tona zlatnog delišesa, sorte koja se u Hrvatskoj ne proizvodi u dostatnim količinama. Hrvatska je proizvodnja jabuka, zaključio je on, nedostatna i nekvalitetna, jer hrvatski voćari nisu sposobni proizvesti kvalitetnu jabuku, a na poljoprivrednim nam fakultetima, konstatirao je, sjede stručnjaci koji nikad nisu bili u voćnjacima. Ulaskom Hrvatske u EU, Ćosićeve su prognoze, tek 30 posto hrvatskih voćara ima šansu za opstanak.

Kako je dodao, Konzum u hladnjačama ima 15.000 tona domaće jabuke, a zbog voćara, koji su u nekoliko navrata dosad upozoravali da nam se u trgovinama nudi uvezena lanjska jabuka, Konzum svakodnenvo prima mnogobrojne pozive potrošača koji traže pojašnjenja. Hrvatska, ističe Ćosić, godišnje uvozi između 12.000 i 13.000 tona jabuka, domaća proizvodnja kreće se pak oko 43.000 tona, pri čemu je oko 20 posto tih jabuka druge klase.

Udruga hrvatskih voćara smatra da je najveći problem u bescarinskim skladištima, u koje ulaze jabuke iz uvoza, a nitko ta skladišta ne kontrolira. Inspekcije i carinici znaju sve o uvozu, no svi o tome šute, konstatirao je glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković, dok je predsjednik udruge Željko Banjavčić kazao da trgovci u »gajbe« s hrvatskim deklaracijama stavljaju uvezene, prošlogodišnje jabuke, ili ih pak prodaju bez ikakve deklaracije.

Kako je zaključio Ivković, smanjenjem poticaja u poljoprivredi, bez 200 milijuna kuna će ostati i hrvatski voćari, što znači da će njihovi voćnjaci ostati bez navodnjavanja i drugih projekata nužnih za opstanak. (Novi list)