portali-grupna-kupovina-midiOnline grupna kupovina u Hrvatskoj je jedno vrijeme bila veliki hit. Portali koji su se kasnije uključili u ovaj biznis, pokušavaju se pozicionirati na najbolji mogući način. Kako oni gledaju na stvaranje mega-portala kao što je Google Offers? Hoće li (kao što sve prije ili kasnije dođe u Hrvatsku) i ovakve franšize domaćim portalima oteti značajan dio tržišta?

U anketi portala www.profitiraj.hr svim domaćim portalima za grupnu kupovinu poslana su ista pitanja – a odgovori su zanimljivi, kreativni – i različiti.

1. Hoće li globalni brendovi grupne kupnje doći i u Hrvatsku? Ako da, kada?
Kolektiva.hr: Budući da je u Hrvatskoj prisutna loša gospodarska klima, pogotovo gledano iz perspektive potencijalnih ulagača, sumnjamo da će se odlučiti na takav potez u skorijoj budućnosti. No to nas neće spriječiti da i dalje činimo što god možemo i dajemo svoj doprinos popravljanju situacije u zemlji, kupon po kupon i ponudu po ponudu.

Grupnjak.hr: Vrlo vjerojatno, zastrašeni ovako brzom reakcijom kakvo je Hrvatsko tržište imalo, globalni brendovi ce ustuknuti pred domaćim igračima.

Trebamto.hr: Mislim da neće, a i ako se odluče na dolazak sigurno će pričekati još neko vrijeme. U slučaju Hrvatske tržište je potpuno novo i tek se razvija, tako da smatram da im Hrvatska još nije zanimljiva kao tržište jer bez obzira na stalni rast, još uvijek je relativno mali broj ljudi u Hrvatskoj stekao naviku ovakve vrste kupovine.

2. Može li Google Offers samo zato što je Google biti konkurencija Grouponu?
Kolektiva.hr: Teško je reći što će prevagnuti – financije, infrastruktura i globalno poznato ime na strani Googlea ili iskustvo, prepoznatljivost branda (Groupon je maltene sinonim za grupnu kupovinu) i velika baza korisnika na strani Groupona. Google je s razlogom prvo pokušao otkupiti Groupon, a oni su s razlogom odbili. Ovo je kao da nas pitate je li jači Bruce Lee ili Mirko Filipović.

Grupnjak.hr: Svakako da može, Google sve svoje nedostatke, ukoliko ih ima, nadoknađuje velikom financijskom pratnjom.

Povoljno.hr: Google ima sve predispozicije da bude ozbiljna konkurencija Grouponu i da to postane u vrlo kratkom vremenu.

Trebamto.hr
: Teško pitanje. U ovom poslu sve, bez obzira na važnost ulaganja u marketing, uvijek ovisi o samoj kvaliteti ponuda i popusta. Pobjednik će biti onaj koji će k sebi privući najraznolikiju klijentelu i čiji će target biti najširi.

3. Jeste li umrli od straha kada ste skužili da vam Google kuca na vrata?

Kolektiva.hr: Htjeli smo malo googlati o tome, ali navodno ako upišeš Google u Google možeš pokvariti cijeli Internet.

Grupnjak.hr
: Nismo, otvorili smo mu vrata i pozvali ga na Grupnjak!

Trebamto.hr
: Naravno da nismo. Smatramo da imamo dovoljno jasnu i kvalitetnu viziju razvoja tvrtke koje će uroditi dobrim rezultatima.

4. Ima li vas previše na domaćem tržištu?

Kolektiva.hr: Gledano iz perspektive market leadera na slobodnom tržištu, konkurencija je uvijek dobrodošla. Neki su ovdje kako bi nas podsjetili da se ne smijemo opustiti, a neki kako bi nas podsjetili da radimo stvarno dobar posao.

Grupnjak.hr: Mi volimo Grupnjake. Dakle nema.

Povoljno.hr: Na domaćem tržištu je aktivno ili u najavi 12-ak portala slične ili iste tematike što mi se čini previše za relativno malo tržište kao što je Hrvatsko.

Trebamto.hr: Tržište je još uvijek u razvoju i zapravo je teško reći koji su to portali, naravno, osim Kolektive i Kupi me, prava konkurencija. Naredni mjeseci će pokazati tko je bio najoriginalniji od novih portala i tko će se sve uključiti u tržišnu utakmicu. Ali da, sigurno je da će se dio novopridošlih portala u vrlo kratkom vremenu ugasiti i prestati sa radom.